Tači odložio obraćanje povodom predloga optužnice za ratne zločine

Predsednik Kosova Hašim Tači odložio je za sutra obraćanje gradjanima povodom predloga Specijalizovanog tužilaštva u Hagu da se protiv njega i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija podigne optužnica za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Tači će se gradjanima obratiti u ponedeljak 29. juna u 20 časova, umesto danas, kako je bilo najavljeno, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je da je Specijalizovanim većima Kosova podnelo na razmatranje optužnicu u deset tačaka kojima se Tači, Veselji i druge osobe terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina tokom sukoba na Kosovu, uključujući ubistvo, prisilno odvodjenje, progon i mučenje.

Kako smatraju poznavaoci ustavnog prava i Ustava Kosova, Tači nije dužan da podnese ostavku na mesto predsednika sve dok optužnicu protiv njega ne potvrdi sudija prethodnog postupka Specijalnog suda.

Ako se to desi, on je dužan da odmah podnese ostavku jer je Ustavom Kosova predvidjeno da funkciju predsednika ne može da obavlja osoba koja je optužena za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

U slučaju ostavke predsednika, tu funkciju obavlja predsednik Skupštine Kosova.

Na Kosovu ima različitih mišljenja treba li Tači odmah da podnese ostavku i da se sa optužbama Specijalnog suda suoči kao običan gradjanin ili da, ukoliko to ne učini, „nanese veliku štetu Kosovu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.