Tači: Specijalni sud je istorijska nepravda prema Kosovu i OVK

Predsednik Kosova Hašim Tači je večeras ocenio da je formiranje Specijalnog suda za pretpostavljene zločine bivših visokih oficira Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) „istorijska nepravda prema Kosovu i OVK“.

„Realno ono što sam mislio 2015. mislim i danas. Specijalni sud je istorijska nepravda prema Kosovu i OVK“, rekao je kosovski predsednik u interviju za TV Klan Kosova.

On smatra da nije pogrešio što je pre godinu i po dana prihvatio formiranje suda, pošto je to bila prinuda od strane medjunarodne zajednice jer bi u suprotnom bile preduzete drastične mere prema Kosovu.

„Nema suda koji može da ozledi niti da uvredi moj rat za slobodu i nezavisnost zemlje. To je bila medjunarodna prinuda i drugo obećanje medjunarodne zajednice da će Kosovo ići ka što bržem formiranju Vojske Kosova, ka liberalizaciji viza, učlanjenja u UNESCO, INTERPOL i predaji zahteva za učlanjenje u Savet Evrope“, kazao je Tači. Medjutim, Tači je istakao da ta obećanja nisu ispunjena.

„Treba kazniti one koji su izvršili ratne zločine ne jedan narod, organizaciju ili jedan rat“, ocenio je Tači i upitao ako se radi o pitanju pojedinaca, zašto tako nije govorio bilo kada su u pitanju Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Prema njegovim rečima, dužnost je predsednika Kosova je da ne blokira ni jednu incijativu kao što je bila i inicijativa 43 poslanika za stavljanje van snage Zakona o specijalnom sudu.

„Uloga predsednika je da poštuje Ustav“ i dodao da je njega odluka skupštine obavezujuća.

Tači je kazao da je svaka inicijativa poslanika zakonita i da svako pitanje treba mudro i pametno sagledati.

„Ni oni koji su potpisali, niti oni koji to nisu uradili, tu inicijativu niko ne treba etiketirati“, istako je on i dodao da je incijativa 43 poslanika o Specijalnom sudu „malo pogrešno protumačena“.

„Inicijativa poslanika pre nekoliko dana nije tražila stavljanje van snage, već je ponudila jednu alternative, nije minirala proces“, kazao je Tači.

Ispričao je i da je tokom susreta sa ambasadorima zapadnoevropskih zemalja i SAD rekao da on ne može da obuzda volju poslanika, pošto su vlasti prema Ustavu podeljene.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike