U trendu

Tadić: Današnji dijalog nije bio pripremni, razgovaralo se o bitnim temama

Lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić rekao je da današnji dijalog nije bio „pripremni dijalog“, jer se razgovaralo se o bitnim pitanjima – promeni političkih i izbornih uslova u Srbiji.

„Demokratija u Srbiji je pred potpunim uništenjem, javna rasparava je ispunjena kletvama i uvredama, nemamo nezavisne insitutcije i normalnu debatu, a (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić stvara utisak da je on superheroj“, rekao je on za RTV.

Kako je Tadić objasnio, potrebno je da se stvori mogućnost da gradjani slobodno mogu da menjaju svoj stav, a preduslov tome je „otvaranje medija“ i kontrola dogovorenog.

„Mora da postoji kontrolni proces primene dogovorenog, odnosno, važno je da se nadzire to što se dešava i da se o tome pišu izveštaji, a taj nadzor bi trebalo da vrše dva koordinaciona tela – REM i RIK, ali i Evropljani kroz zvanične i redovne izveštaje evropske komisije u napretku u procesima reformi“, rekao je on.

Tadić je rekao da ne isključuje mogućnost da se kandiduje na predsedničkim izborima, ali da nikad nije rekao da će se kandidovati „ako nema boljih“.

„To je glupost, jer uvek ima boljih. To što je lažno citirano, da bi onda neki opozicioni lideri rekli da ima boljih, svedoči o stanju medija i demokratskih sloboda i u, takozvanim nezavisnim medijima koji su pod značajnim uticajem jednog dela opozicije i sprečavaju normalni protok informacija“, napomenuo je Tadić.

Zašto bi se gradjani, kako je on rekao, na kraju odlučiti da menjaju Vučićev režim ako je isto „i na drugoj strani“.

„Ja sam samo najavio mogućnost da bih mogao da se kandidujem, možda hoću, možda neću, ali bez pobede na predsedničkim izborima, nema političke promene u srpskom društvu“, ocenio je Tadić.

Upitan koji je njegov stav u vezi sa „kosovskim pitanjem“, Tadić je rekao da se njegov stav nije promenio.

„Nisam za nezavnisnost Kosova, za njegovo priznanje, niti sam za članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama. Ne menjam svoje stavove. Ne možemo gledati na Kosovo kao kredit za generacije koje dolaze, već moramo da budemo aktivni sa predlozima koje imamo“, zaključio je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.