U trendu

Tadić (SDS): Od kada je SNS na vlasti traje kriminalizacija zemlje

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je danas u Beogradu da od 2012. godine, od kada je na vlasti Srpska napredna stranka, traje „kriminalizacija zemlje“.

To, kako je rekao, za posledica ima i to što nije na adekvatan način sprovedena istraga o ubistvu Aleksandra Halabrina (24), i drugih mladića kje su ubili kriminalni klanovi, a postoje indicije da su vrbovani od kriminalnih klanova povezanih s vlašću.

Tadić je novinarima u prostorijama SDS rekao da je u Srbiji poslednjih godina na sličan način „ubijeno 50 mladih ljudi“, da se za mnoge od njih ne znaju grobovi i verovatno nikada neće biti nađeni, i da je istraga o ubistvu Halabrina pokrenuta samo zato što su u međunarodnoj razmeni srpskoj policiji dostavljeni dokazi o tom ubistvu, dok je sama istraga „zataškavana“.

On je, pozivajući se na reči majke ubijenog Aleksandra, Mare Halabrin, sa kojom je razgovarao, rekao da ona nije mogla da prijavi nestanak sina, jer u policiji nisu hteli da je prime, a kada su je primili pošto je dala izjavu medijima, taj je razgovor bio „nepristojan“.

Dodao je i da je Mara Halabrin, kada je dobila transkripte komunikacije Skaj telefonima, primetila da su izbrisane poruke koje su bile odgovori na poruke koje je slao njen sin nekome, a komunikacija se nastavljala.

Tadić je rekao da je Aleksandar Halabrin govorio svojoj majci i rođacima da živi u stanu u naselju Altina u Zemunu, „kojeg je iznajmio od Petra Panića“, jednog od kumova predsednika Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića.

Panićev sin je nedavno izazvao pažnju javnosti bahatom vožnjom u lamborginiju, koji mu je nakon toga oduzet, što je po rečima Tadića, „kriminalna vertikala“ i jedan od dokaza za povezanost organizovanog kriminala i vlasti.

Govoreći o tome da je istraga o ubistvu Halabrina „zataškavana“, Tadić je rekao da je sestra Mare Halabrin na mestu gde je u plitkom grobu nađeno njegovo telo, nekoliko dana kasnije našla njegov pasoš koji ranije nije bila pronašla policija.

Navela je da njegova majka nije bila pozvana da identifikuje telo sina uz navode iz policije da su „imali njegov DNK“, iako mladić nikada nije bio osuđivan i nije imao nijedno krivično delo.

Tadić je o „aferi lamborgini“ rekao da je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić „dao potpuno neverovatne odgovore“ na javno upućena pitanja SDS-a o sinu Petra Panića, Urošu koji je taj automobil vozio čineći brojne prekršaje i ismevajući policiju. Ocenio je da saopštenje policije da mladić nije bio vlasnik automobila, nego rent-a-kar kompanija, nije dalo odgovor na pitanje o tome da li je njegov otac vlasnik te kompanije.

„Kriminalizacija Srbije počela je 2012. godine i sve druge afere su posledica socijalnog procesa kriminalizacije zemlje“, rekao je Tadić, koji je i bivši predsednik Srbije, i dodao da građani na izborima „biraju između države i kartela“.

Kazao je da je u vreme dok je Demokratska stranka, na čijem je tada bio čelu, bila na vlasti, do 2008. godine, vođena borba protiv organizovanog kriminala i narko kartela, radile su institucije, i nije postojala nikakva sprega niti pogodbe sa kriminalcima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.