U trendu

Tadić: Šta god se dogovorili vlast će imati prednost, Dačić: Dobićete bolje uslove, ali …

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je danas da će, kakav god dogovor da se postigne oko izbornih uslova, vlast imati prednost pošto je do izbora ostalo malo vremena.

Tadić je za RTS ocenio i da zato nema mogućnosti da se na ozbiljan demokratski način prodiskutuje svako političko pitanje u Srbiji da bi se gradjanima dala prilika da eventualno promene svoje stavove.

On je u emisiji sa predsednikom Skupštine Srbije i Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicom Dačićem rekao i da su „ti stavovi godinama utvrdjivani od strane vlasti i vladajuće koalicije, Aleksandra Vučića, medija pod njegovom apsolutnom kontrolom“ i da je „sada ostalo kratko vreme“.

„Ali to ne znači da se ne treba boriti i u ovim okolnostima za bolje izborne uslove, jer i mala pobeda je vrlo značajna u ovom trenutku“, kazao je Tadić.

Dodao je da moraju da se bore i podsetio da bi Milošević i dalje bio na vlasti da se nisu borili 5. oktobra.

Prema njegovim rečima, ne možete odustati od borbe u datim okolnostima, koje su „izuzetno nepovoljne“.

Tadić je rekao i da su te okolnosti u poslednjih deset godina menjane u korist vlasti na jedan način koji je „apsolutno nedozvoljiv“ i da su tome asistirali i mediji, a, kako je kazao, „nažalost i RTS, a ne samo privatni mediji sa nacionalnim pokrivanjem“.

On je naveo da je to radjeno radi „jednog čoveka na vlasti i njegove bratije na vlasti“.

„Ne mislim da je moguće da se izmene izborni uslovi da oni budu fer. Nisu bili ni 5. oktobra fer i izborni uslovi sami po sebi ne obezbedjuju pobedu“, naveo je Tadić.

Dačić je naveo da mu se, gledajući Tadića, čini kao da nikad nije bio na vlasti.

„Kao da nije taj čovek rukovodio ovom zemljom, uključujući i RTS. Ja sam na RTS mogao da dodjem otprilike u vremensku prognozu u vreme njegove vlasti“, rekao je Dačić.

Dodao je da može da razume lidera Dveri Boška Obradovića koji nikad nije bio na vlasti, a da su, kako je naveo, svi „derivati Demokratske stranke“ bili nekada na vlasti.

Govoreći o zahtevu za razdvajanje predsedničkih i parlamentarnih izbora, Dačić je naveo da je Tadić podneo ostavku godinu dana ranije kako bi se ti izbori održali istovremeno.

„Kako je to tada bio izraz demokratije, a sad nije. S druge strane, funkcionerska kampanja. Šta, vi kao predsednik Srbije niste učestvovali, nisu vaše aktivnosti praćene“, rekao je on.

Dačić je naveo da im 5. oktobra nije bio potreban nikakav okrugli sto i nikakvi pregovori, pošto su imali glasove, „a da sada glasove nemaju“.

On je rekao i da to nije problem vlasti već opozicije.

„Slažem se da treba, i ja ću da uložim maksimalan napor i pokazujem dobru volju da se raspravlja o svemu, samo da ne ispadne da je zahtev za smenu uredjivačkih timova vrhunski izum demokratije“, rekao je on.

Prema njegovi mrečima, izborni uslovi neće doneti nikakvu prednost.

„Izborićete se za bolje uslove, svakako, ali u nečemu što je realno, prihvatljivo i što je održivo. Na kraju krajeva, sami izborni uslovi neće doneti nikakvu prednost“, istakao je Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar