U trendu

Tadić: Za pogibiju ambasadora političku odgovornost snose i Nikolić i Vučić

Predsednik Socijaldemokratske partije Boris Tadić izjavio je danas da političku odgovornost za pogibiju ambasadora Srbije u Libiji i dvoje službenika Ambasade snose i odlazeći predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić.

Tadić je juče zatražio smenu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića zbog „direktne odgovornosti“ za ovonedeljnu pogibiju ambasadora Olivera Potežice, i zbog ubistva dvoje službenika Ambasade početkom 2016, jer uprkos rizicima Ambasada nije zatvorena, na šta je Dačić odgovorio da je sramotno što Tadić smrt ambasadora koristi u dnevno-političke svrhe.

„Moje insistiranje na njegovoj (Dačićevoj) hitnoj smeni ne tiče se ni religijskih principa, niti lične mržnje, kako ističe Dačić, već pretpostavke pravne države i elementarne odgovornosti. Medjutim, uprkos njegovoj direktnoj odgovornosti, za ove tragedije političku odgovornost snose i odlazeći predsednik Nikolić i premijer Vučić“, naveo je Tadić u pisanoj izjavi.

Tadić je dodao da Vučić nije smenio Dačića ni sada, ni nakon pogibije dvoje diplomata ranije, a Ambasada u Libiji nije zatvorena, uprkos tome što je javno obećao da će to tražiti još u februaru 2016. godine.

„Videli smo da je Dačićev jedini odgovor samo pregršt nespretnih laži i to je očekivano. Medjutim… neophodno je da premijer javnosti da jasne odgovore na sva ova pitanja. A ako bude i dalje ćutao, preuzima odgovornost ne samo za pogibije naših diplomata, već i za svaku laž koju je Dačić izneo i koje će svakako iznositi i u budućnosti. Jer i ovakav Dačić je ipak samo ogledalo upravo Vučićeve vlade i politike“, kazao je Tadić.

Na Dačićevu primedbu što je Tadić odlikovan libijskim ordenom i što je prisustvovao vojnoj paradi, Tadić je upitao kakve to veze ima sa odgovornošću za pogibiju diplomata 2016. i 2017. godine.

„Kako može bivša vlast biti odgovorna za to što ova vlast od 2012. godine nije zatvorila Ambasadu? Dačić iznosi i neistinu da sam ja tamo prisustvovao kao jedini evropski državnik, a vrlo dobro zna da je bio prisutan i veliki broj drugih evropskih državnika, izmedju ostalih Borut Pahor, Jadranka Kosor i Franko Fratini, koji je inače sada savetnik ove vlade“, naveo je Tadić.

Tadić je dodao da je pogibija ambasadora Potežice još jedan poraz diplomatije i državne politike Srbije i da Dačić ne može „prekriti lažima“ činjenicu da bi ambasador Potežica danas bio živ, da je Dačić u februaru prošle godine smenjen, a Ambasada u Tripoliju zatvorena.

„Nakon i ovog Dačićevog odgovora možemo samo zaključiti da je on ili potpuno nesposoban za funkciju koju obavlja, ili je patološki lažov. Šta god da je od to dvoje, mora biti odmah smenjen kako bi se sačuvali ljudski životi naših diplomata u budućnosti, imajući u vidu visoke rizike njihove službe u zemljama s narastajućim konfliktima“, rekao je Tadić.

Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica umro je u sredu od posledica teške saobraćajne nesreće koju je nekoliko dana ranije imao u Tunisu gde je boravio službeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.