U trendu

Tepić (SSP): Vučić novim zakonom i formalno privatizuje i kriminalizuje policiju

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je danas da je Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima, koji treba da zameni Zakon o policiji, ostvarenje sna predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se i formalno „privatizuje i kriminalizuje“ policija.

„To je najskandalozniji zakon koji je pisao ili neko ko nije pravnik ili po komandi da nanese štetu gradjanima i Republici Srbiji“, kazala je Tepić na konferenciji za novinare u centrali SSP.

Ona je navela da će, ukoliko ovaj nacrt bude usvojen, biti legalizovana policijska brutalnost, policiju će moći da finansiraju kriminalci a policajcima će moći da se nazivaju svi kojima to dozvoli ministar unutrašnjih poslova.

„Ovo postaje način instrumentalizacije policije u partijske i bratijske ruke Aleksandra Vučića“, istakla je Tepić.

Ona je rekla da se u Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima pojam policajca definiše kao „organizovana snaga prinude“, a da u aktuelnom zakonu stoji da je to „organizovan način obavljanja zakonom uredjenih poslova, koju čine policijski službenici“ koji „štite i unapredjuju bezbednost gradjana i imovine“, poštujući ljudska prava.

„Novim zakonom je policija dehumanizovana jer ona ne predstavlja neko znanje, veštinu i servis gradjana. Na ovaj način dehumanizuje se policija i sjajni pojedinci i policija postaje sila represije“, istakla je Tepić.

Ona je kazala da će, ukoliko se usvoji novi zakon, „parapolicija“ moći da legitimišu gradjane jer će ministar moći da dozvoli upotrebu pojma „policija“ nekoj organizaciji, dok po trenutnom zakonu pravo da se tako nazivaju imaju isključino Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane.

„Ne zabrinjava ko neće da se naziva ‘policijom’, već kome će (ministar unutrašnjih poslova Aleksandar) Vulin dozvoliti da koristi taj pojam. Na ovaj način organizuje se parapolicija“, ocenila je ona.

Tepić je kao primer navela poslanika Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Iliju Životića koji je predsednik Internacionalne policijske organizacije (IPO) i partner Stevana Djokića iz Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA, koji se ranije zalagao za uvodjenje „gradjanskih patrola“.

Ona je dodala da bi novim zakonom bilo omogućeno da policiju finansiraju i fizička lica, bez ranije provere, što je, kako je ocenila, kriminalizacija tog državnog organa

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.