U trendu

Teško zapuštena oblast zaštite podataka o ličnosti.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da Pregovračka pozicija Srbije za Poglavlje 23, u delu koji se odnosi na zaštitu podataka o ličnosti, inferiorna u odnosu na ono što su potrebe Srbije, što ona treba i može da uradi u toj oblasti.

„Zabrinjavajuće je da sadržina ovog dokumenta koji je Vlada Srbije nedavno usvojila ukazuje na to da će se i dalje u nedogled odlagati preduzimanje mera koje je odavno bilo nužno preduzeti, ne samo radi pregovora sa EU, već što je mnogo važnije, radi zaštite našim Ustavom i zakonima utvrdjenih prava gradjana“, ocenjeno je u saopštenju poverenika.

Kako je naveo, posebno brine činjenica da dokument ne sadrži doslovno nikakvu informaciju u vezi sa neshvatljivo dugo odlaganim usvajanjem Akcionog plana za sprovodjenje Strategije zaštite podataka o ličnosti, dokumenta čije postojanje, i razume se realizacija, je neophodan uslov za ostvarivanje ma kakvog poboljšanja stanja u teško zapuštenoj oblasti zaštite podataka o ličnosti.

Šabić je podsetio da je Strategiju zaštite podataka o ličnosti doneta 2010. godine. Akcioni plan za njeno sprovodjenje, je trebalo da bude usvojen u roku od tri meseca, što se nije desilo.

Pregovaračkom pozicijom se predvidja još jedno odlaganje donošenja inače neophodnog novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, ističe poverenik iako je kako je podsetio on u oktobru 2014. godine dostavio Vladi Srbije celokupan tekst modela tog zakona sa detaljnim obrazloženjem.

Usvajanjem ovog zakona konačno bi bili predupredjeni i eliminisani i brojni štetni efekti višegodišnje docnje Vlade sa usvajanjem važne Uredbe o zaštiti naročito osetljivih podataka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.