najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tokom predstojeće sedmice rasprava o novoj Vladi Srbije

U Skupštini Srbije tokom predstojeće nedelje trebalo bi da se razmatra izbor nove Vlade Srbije, a kako je sam mandatar Aleksandar Vučić rekao, ekspoze o budućem radu i ciljevima vlade ima čak 450 stranica.

Osim koalicionih partnera koji su bili na listi SNS na izborima održanim 24. aprila, u vladi će se naći najverovatnije i socijalisti sa kojima su u toku pregovori o personalnim rešenjima.

Nova Vlada Srbije mora u parlamentu da dobije podršku najmanje 126 poslanika koji istovremeno glasaju o programu vlade, izboru predsednika i članova vlade.

Mandat vlade počinje da teče polaganjem zakletve.

Zakletva glasi: „Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije“.

Skupština pre izbora vlade treba da donese i nove zakone o vladi i o ministarstvima kojima će biti utvrdjen broj članova i nazivi resora.

Zakonom o ministarstvima obrazuju se ministarstva i posebne organizacije i utvrdjuje delokrug rada i nadležnosti.

Novim zakonom treba da budu utvrdjeni nazivi ministarstava i precizirano koje ministarstvo preuzima koji deo posla od ministarstava koja su činila prethodnu vladu, a koja eventualno neće biti identična.

Zakonom o vladi uredjuje se sastav i struktura vlade i preciziraju rokovi za donošenje novog poslovnika, kao i formiranje generalnog sekretarijata, savetnika, službi vlade i radnih tela.

Vlada Srbije nadležna je da utvrdjuje i vodi politiku, izvršava zakone i druge opšte akte parlamenta, donosi uredbe i druge akte, predlaže parlamenti zakone i druga akta, usmerava i uskladjuje rad organa državne uprave i nadzire njihov rad.

Ustavom Srbije utvrdjeno je da član vlade ne može da bude poslanik u republičkom parlamentu, skupštini autonomne pokrajine i odbornik u lokalnoj skupštini, niti član izvršnih organa na drugim nivoima vlasti.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike