U trendu

Tolkač: Kijev zahvalan Srbiji na humanitarnoj pomoći, ali bi 'oružje bilo važnije'

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je danas da je Ukrajina zahvalna Srbiji na izdvojenoj humanitarnoj pomoći, ali da je potrebno više od toga.

„Danas je važno pitanje podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine što ovog trenutka ne zahteva samo humanitarnu pomoć, već po pitanju davanja oružja, municije“, rekao je Tolkač na konferenciji za medije posvećenoj ukrajinsko – srpskim odnosima.

On je dodao i da ukrajinska zaštita teritorijalnog integriteta ne može da izdrži samo od humanitarne pomoći, prenosi Radio slobodna Evropa.

Agencija Rojters (Reuters) objavila je 12. aprila, pozivajući se na poverljiv dokument Pentagona, da je Srbija pristala da isporuči oružje Kijevu ili ga je već poslala.

Zvaničnici u Srbiji su u svojim izjavama tada, ali i pre toga, demantovali te navode.

Vlasti u Srbiji su nakon invazije 22. februara odlučile da Beograd neće izvoziti oružje nijednoj strani u sukobu, niti dozvoliti transport oružja preko svoje teritorije.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio danas da su borba ukrajinskog naroda vode i gubici koje trpe“zarad zajedničke evropske budućnosti“.

On je naveo i da se srpsko – ukrajinski odnosi više od godinu dana formiraju kroz ratno stanje u Ukrajini.

„Agresija Rusije na Ukrajinu utiče na te odnose. Polazeći od toga formiraju se odnosi Srbije i Ukrajine“, naveo je Tolkač.

Srbija je retka zemlja u Evropi koja je odbila da sankcioniše Rusiju zbog invazije na Ukrajinu. U međuvremenu je podržala nekoliko rezolucija kojima se osuđuje agresija na Ukrajinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.