U trendu

„Tramp će biti opoznvan za šest nedelja“

Opoziv je smrtna pretnja predsedničkom mandatu Donalda Trampa i Bela kuća mora tu pretnju ozbiljnije da shvati, rekao je bivši glavni strateg Stiv Benon u razgovoru za Njujork Post.

„Ovo je ozbiljno. Pelosi će ga opozvati u narednih šest nedelja, siguran sam u to kao u rotaciju Zemlje“, rekao je on i dodao da je predsednica donjeg doma američkog parlamenta Nensi Pelosi vrlo fokusirana. Čak i ako Tramp preživi pokušaj opoziva, Benon je uveren da će se morati suočiti s pomalo iznenađujućim kandidatima na predsedničkim izborima iduće godine i veruje da će Trampu na megdan izići Majk Blumberg i Hilari Klinton.

Zbog svega toga, priča Benon, razočaran je naizgled nekoordinisanim pristupom Bele kuće čitavom procesu opoziva.

„Ne uliva poverenje kad vidim istupe šefa osoblja Mika Mulanija“, kaže Benon, govoreći o katastrofalnoj konferenciji za medije gde je Mulani praktično potvrdio da je Trsmp ucenjivao Ukrajince odlukom o obustavi vojne pomoći. Kasnije će Mulani promeniti priču, ali već prvi istup naneo je ogromnu štetu.

„Problem je što predsedniku treba dobar tim i neko se treba iskazati. Tramp ne može sve sam. Tim jednostavno nije koordinisan. Priče o lovu na veštice i lažnim vestima više ne funkcionišu“, priča Benon.

Međutim, Benon ne vidi rešenje u deljenju otkaza zbog grešaka kakve prave Mulonei ili Rudi Đulijani, već da treba dovesti još ljudi koji će se posvetiti samo jednom zadatku.

„Moraju pojačati tim pravnika“, kaže on i dodaje da je borba protiv Roberta Mulera i istrage oko ruske umešanosti u prethodne predsedničke izbore bila efikasna zato što su uspeli da razdvoje obaveze. „Treba imati ekipu koja se može fokusirati na opoziv i to 24 sata dnevno, sedam dana nedeljno“.

Opoziv mora tek proći Senat, gornji dom američkog parlamenta koji je pod kontrolom Republikanaca, da bi se moglo krenuti sa seljenjem Trampa iz Bele kuće. Tek retki misle da bi Mič MekKonel mogao da se odluči na takav potez, ali Benon veruje da bi se sve moglo pretvoriti u jedno poduže suđenje pred javnosti.

Što se tiče Trampovih šansi za osvajanje izbora iduće godine, Benon veruje da mu se niko ne može efikasno suprotstaviti. „Jedina osoba koja može pobediti Trampa je on sam, barem od trenutano ponuđenih kandidata“

Predviđa i potpunu propast vodećih kandidata Demokratske stranke jer misli da će se centristi pobuniti protiv Elizabet Voren, a da će Bajden jednostavno implodirati do kraja godine. Ostvare li se ta predviđanja, Benon smatra da će u trku ući Blumberg i Klinton.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.