U trendu

Tramp o Orbanu: Kontroverzan poput mene

Američki predsednik Donald Tramp sastao se u Beloj kući sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Donald Tramp pohvalio je delovanje mađarskog premijera Viktora Orbana i njegove napore u borbi protiv ilegalne imigracije, javlja AFP.

„Dobro ste obavili posao i garantovali bezbednost vaše zemlje“, rekao je američki predsednik na početku susreta u Beloj kući gde je primio mađarskog šefa vlade.

Tramp je rekao da je Orban „tvrd čovek koga poštuju“ svuda u Evropi, navodi AFP, ističući da je Orban je poznat po svojim evroskeptičnim stavovima i kritici „liberalnih“ demokratija.

Viktor Orban je „očito pomalo kontroverzan poput mene, ali nije važno“, prokomentarisao je Tramp koji sa Otrbanom deli stavove o borbi protiv ilegalne imigracije.

„Učinili ste dobru stvar u vezi imigracije, mnogi to misle“, rekao je Tramp ističući kako su „strašni“ problemi s kojima je Evropa suočena nastali zbog drugačijih izbora od onoga koji je naparvio mađarski šef vlade, aludirajući na nemačku kancelarku Angelu Merkel koja je otvorila granice migrantima 2015.

Ovaj susret s američkim predsednikom, kome je EU često na meti kritike, Orbanu je prilika uoči izbore za Evvropski parlament, gde se očekuje proboj suverenista i populista, ocenjuju zapadni analitičari

Uz susret s Orbanom, Donald Tramp je danas ponovio upozorenje Iranu da će „učiniti veliku grešku ako nešto preduzme“, dok Vašington optužuje Teheran da priprema napade na američke interese na Bliskom istoku.

„Ako nešto učine, jako će patiti“, rekao je američki predsednik tokom susreta s Orbanom u Beloj kući, prenosi AFP.

„Videćemo šta će se dogoditi sa Iranom“, naveo je Tramp i predvideo „veliki problem za Teheran ako se nešto dogodi“.

„Neće biti zadovoljni“, upozorio je Tramp, čija administracija tvrdi poslednjih dana kako iranske vlasti ili njihovi saveznici na Bliskom istoku pripremaju napade na američke interese.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.