U trendu

Tramp otkazao posetu Danskoj jer mu ne daju da kupi Grenland

Kada je pre nekoliko dana američki predsednik izjavio da će ponuditi Danskoj da SAD proda Grenland, svi su mislili da se šali. Njegovi najnoviji tvitovi govore da se ozbiljno naljutio.

„Danska je posebna zemlja sa sjajnim ljudima, ali posle izjave premijerke Mete Frederiksen da ne namerava da razgovara o prodaji Grenlanda, odlažem naš susret planiran za dve nedelje“, prenosi RTS.

Ovako je Donald Tramp u tvitu reagovao na poruku danske premijerke da ta država nema nameru da proda ogromno ledeno ostrvo, koje ima široku autonomiju, ali je pod suverenitetom Danskog kraljevstva.

Donald Tramp je prošle nedelje izjavio da bi kupovina Grenlanda od Danske bio značajan strateški potez za SAD i da on to suštinski vidi kao običnu kupovinu nekretnine.

Svet je ovu izjavu primio sa nevericom i njome su se više bavili satiričari nego ozbiljni analitičari.

Ipak, premijerka Danske Mete Frederiksen poručila je da Grenland nije na prodaju jer, pre svega, nije danski.

„Grenland pripada Grenlanđanima. Zaista se nadam da on to nije mislio ozbiljno“, izjavila je u nedelju tokom posete Grenlandu.

Odgovor je stigao brzo.

Najpre je Donald Tramp tvitovao sliku naselja na Grenlandu u koje je namontirao Tramp kulu iz Las Vegasa uz komentar da obećava da tako nešto neće napraviti na Grenlandu.

I taman kada su svi mislili da je u pitanju državnička šala, u utorak kasno uveče stigli su tvitovi u kojima Tramp najavljuje da otkazuje posetu Danskoj, planiranu za početak septembra.

„Hvala premijerki na otvorenosti, uštedela je mnogo vremena i Danskoj i Sjedinjenim državama. Iščekujem novi termin za naš susret u budućnosti.“

Bela kuća zvanično je potvrdila da se poseta Danskoj odlaže.

Godine 1946. američki predsednik Hari Truman pokušao je da kupi Grenland za tadašnjih 100 miliona dolara.

SAD su od Danske 1917. godine, već kupile jednu značajnu teritoriju, koja danas nosi naziv Devičanska ostrva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)