U trendu

Transparentnost: Pandemija dodatno oslabila antikorupcijske mehanizme

Transparetnost Srbija saopštila je danas, povodom 9. decembra – Medjunarodnog dana borbe protiv korupcije, da Srbija taj datum dočekuje bez napretka u ključnim oblastima a da je pandemijska kriza dodatno oslabila antikorupcijske mehanizme.

„Kriza izazvana pandemijom i u Srbiji je dovela do dodatnog ograničavanja pristupa informacijama i kršenja pravila o javnim nabavkama. Protekla, 2020. godina, bila je još jedna u nizu u kojoj nisu zabeležene konačne osude za korupciju na visokom nivou. Još veći problem je činjenica da su brojni slučajevi sumnje na korupciju koji su izneti u javnosti ostali neispitani“, navela je Transparentnost.

Ta organizacija je dodala da se statistički podaci o gonjenju korupcije, koje iznose zvaničnici, prikazuju na način koji ne omogućava sagledavanje stvarnih efekata.

„Primena novog Zakona o javnim nabavkama, usvojenog uz pozivanje na standarde EU, već je ozbiljno narušena time što se najveći javni radovi izvode na osnovu pravila iz posebnog zakona o izgradnji linijske infrastrukture. Na početak primene Zakona o sprečavanju korupcije čekalo se od maja 2019. do septembra 2020, ali ni do danas nisu stvoreni svi uslovi. Ni posle pet godina i dva puta produženih rokova, nisu ispunjene preporuke antikorupcijskog mehanizma Saveta Evrope GRECO iz evaluacije koja se odnosi na sprečavanje korupcije u odnosu na narodne poslanike, sudije i tužioce“, dodaje se.

Transparentnost je ukazala da se većina javnih preduzeća i organa državne uprave i dalje nalaze u nezakonitom v.d. stanju, usled čega u njima ne samo da nije uvedeno profesionalno upravljanje, već je dovedena u pitanje i elementarna zakonitost donetih odluka i zaključenih ugovora.

„Konačno, promene propisa pred izbore nisu rešile ranije uočene probleme u vezi sa finansiranjem kampanje i promotivnim aktivnostima javnih funkcionera, što se pokazalo i tokom poslednjih izbora“, smatra Transparentnost.

Medjunarodni dan borbe protiv korupcije ustanovila je Generalna skupština UN jer je 9. decembra 2003. godine počelo potpisivanje Konvencije UN protiv korupcije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.