U trendu

Tužilački savet Kosova pozvao Kurtija da se ne meša u rad pravosudja

Tužilački savet Kosova (TSK) pozvao je danas kandidata za premijera Kosova iz redova Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, ali i druge kandidate, da budu suzdržani u izjavama i da se ne mešaju direktno u rad pravosudja, odnosno Tužilačkog saveta Kosova i Državnog tužioca.

TSK je u saopštenju, odgovarajući na izjave Kurtija, podsetio se državni tužilac i drugi tužioci biraju i odgovaraju samo toj tužilačkoj organizaciji.

„Ovom prilikom ističemo da se tužilački sistem uz snažnu podršku medjunarodnih partnera maksimalno zalaže za unapredjenje unutrašnjih mehanizama za jačanje odgovornosti, transparentnosti i efikasnosti, kao i za jačanje vladavine zakona na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

Kurti je sinoć rekao da će glavni državni tužilac otići sa svoje funkcije, ali da se to neće desiti samo državnom tužiocu Aleksanderu Ljumeziju već i drugim tužiocima.

„U vladi smo bili 50 dana u vreme pandemije. Sada dolazimo na četiri plus četiri godine. I ne samo Ljumezi, već mora da ide puno (njih). Neće se vratiti samo (bivši specijalni tužilac) Eljez, već će se vratiti i mnogi drugi“, kazao je Kurti za televiziju Dukadjini.

Specijalni tužilac Eljez Bljakaj koji je vodio istragu o navodno lažnim veteranima OVK, posle navodnih pretnji je napustio posao i otišao u SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.