U trendu

U pripremi tri oštre dodatne mere protiv Srbije

Avni Arifi, savetnik kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i šef pregovaračkog tima u dijalogu sa Beogradom izjavio je za Ekspres da se dodatne mere protiv Srbije pripremaju, ali da ne može da potvrdi da li će one biti donete danas na sednici vlade.

Kako prenosi Glas Amerike, razmatra se uvođenje tri oštre dodatne mere – zabrana ulaska vozila sa srpskim registracionim tablicama, nepriznavanje srpskih dokumenata i zabrana uvoza robe stranih kompanija koja se proizvodi u Srbiji, piše prištinska štampa. I ministar trgovine, Endrit Šalja, takođe je potvrdio da se o dodatnim merama razgovara, ali da do sada nije ništa konkretno odlučeno.

„Samo smo razgovarali, još uvek nema ništa konkretno. Bićete obavešteni o svim odlukama koje ćemo preduzeti „, rekao je Šalja za Ekspres.

U međuvremenu iz Ministarstva unutrašnjih poslova potvrđena je informacija koja se tiče registarskih tablica, piše portal.

Izmi Zeka, zamenik ministra, izjavio je za Ekspres da je odluka o tome doneta i da su u toku konsultacije sa Evropskom unijom.

„Mi smo u konsultaciji sa EU, ali uprkos njihovom mišljenju, donosimo odluke kao nezavisna država“, rekao je Zeka, tvrdeći da je Priština ispunila do sada sve obaveze iz Briselskog sporazuma, a da Srbija navodno nije.

Od kosovske vlade očekuje se da primeni recipročne mere prema Srbiji, jer su, kako tvrdi Zeka, građani Kosova prinuđeni da prilikom pelaska granice sa Srbijom tablice zamenjuju privremenim. Ekspres piše da će nadalje i vozila iz Srbije morati da na granici skidaju svoje tabice i stavljaju privremene, kosovske, te da će ta mera biti prva od tri najavljene.

(Fonet)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar