U trendu

U subotu predstavljanje Deklaracije o budućnosti moderne evropske Srbije

U subotu će u Beogradu biti predstavljena Deklaracija o evropskoj budućnosti Srbije, u organizaciji „Srbije 21 – Centra za buduću Srbiju“, o kojoj će govoriti više narodnih poslanika, opozicionih političara, kao i predstavnici pojedinih nevladinih organizacija.

Deklaracija je sačinjena imajući u vidu da njeni inicijatori smatraju da je potrebno učiniti sve da Srbija krene prema ključnom cilju – gradjenju društva koje ima čvrste unutrašnje demokratske temelje i institucije, a da bi za Srbiju bilo katastrofalno ako bi na bilo koji način bila relativizovana evropska budućnost i punopravno članstvo zemlje u Evropskoj uniji, rečeno je agenciji Beta.

O Deklaraciji će, izmedju ostalih, govoriti poslanice Gordana Čomić, Nataša Vučković i Vesna Marjanović, poslanici Nenad Konstantinović i Marko Djurišić, funkcioner Nove stranke Aris Movsesijan, zamenik predsednika PSG Petar Miletić, kao i predstavnici civilnog sektora.

U Deklaraciji se navodi da će njeni inicijatori i potpisinici „svaku relativizaciju važnosti evropskih integracija smatrati ugrožavanjem nacionalnih interesa“.

„Zaustavljanje, usporavanje, ili produžavanje evropskih integracija, iz unutrašnjih ili medjunarodnih razloga, bio bi trijumf neprijatelja Srbije – neprijatelja demokratije, protivnika reformi, zagovornika nerešenih problema u regionu…“, piše, izmedju ostalog, u deklaraciji.

Potpisnici na ovaj način izlaze u javnost i zbog toga što smatraju da je vreme za rešavanje svih nerešenih pitanja u regionu a da „svako dalje odlaganje, posebno kroz održavanje stanja ‘zamrznutog konflikta’, samo još više doprinosi odlaganju našeg suočavanja s realnošću i okretanja razvoju i budućnosti“.

„Srbija može stati u red uredjenih, modernih i razvijenih država samo ako postane punopravna članica Evropske unije, sa demokratskim unutrašnjim uredjenjem, odgovornim i transparentnim institucijama i ekonomskim i društvenim odnosima postavljenim na evropskim principima, ljudskim pravima i dostignućima“, ističu autori Deklaracije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.