U trendu

Učešće gradjana snažan alat za demokratizaciju donošenja politika i zakona

Predstavnica Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) Zorana Gajić izjavila je danas u Beču da je uključivanje javnosti u proces donošenja politika i zakonodavni proces jedan od najsnažnijih alata za demokratizaciju političkog odlučivanja.

Gajić je rekla za agenciju Beta na regionalnoj konferenciji o učešću javnosti u procesu političkog odlučivanja da je ključno da se u taj proces uključe gradjani, ali i akademska zajednica, biznis i poslovne asocijacije, kao i organizacije civilnog društva.

Prema njenim rečima, učešće javnosti obezbedjuje da kvalitet politika i zakona olakša njihovu primenu.

„Zemlje Zapadnog Balkana su u toku procesa evropskih integracija. Taj proces zahteva vrlo dinamičnu zakonodavnu aktivnost. U zemljama regiona donosi se veliki broj propisa, izmedju 100 i 300 zakona godišnje. U takvoj situaciji vrlo je teško obezbediti da javnost bude uključena u donošenje svih propisa“, navela je ona.

Gajić je dodala da vlade zemalja Zapadnog Balkana često odlučuju da se odredjeni propisi donose po hitnoj proceduri, što znači da u tom slučaju javne konsultacije nisu obavezne.

Odgovarajući na pitanje kako animirati gradjane da se uključe u taj proces, ona je ocenila da je važno da se gradjanima omogući da na moderne, ali i tradicionalne načine učestvuju u političkom odlučivanju.

„S jedne strane potrebno je omogućiti javnosti da učestvuje u donošenju odluka putem interneta, odnosno onlajn konsultacije. Dok se s druge strane moraju koristiti tradicionalni metodi, okrugli stolovi, konferencije, različite vrste sastanaka na kojima predstavnici civilnog društva, biznis asocijacija ili akademske zajednice mogu da razmene svoja mišljenja s donosiocima propisa i politika“, kazala je Gajić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.