Uhapšeni policajci Kosova zbog ranjavanja Srbina kod policijskog punkta

Policijski inspektorat Kosova je pred ponoć objavio da su uhapšena četiri pripadnika Policije Kosova koji su prethodno suspendovani zbog ranjavanja vatrenim oružjem Srbina ne severu Kosova.

Ranije večeras Kancelarija Evropske unije na Kosovu osudila je ranjavanje kosovskog Srbina kod punkta Kosovske policije na mostu Bistrica u opštini Zvečan.

„EU na Kosovu osuđuje bezbednosni incident u kojem je u ponedeljak uveče vatrenim oružjem ranjen kosovski Srbin u blizini punkta Kosovske policije na mostu Bistrica u opštini Zvečan. Sve relevantne pravosudne institucije sada treba da sprovedu brzu i temeljnu istragu i da odgovorne privedu pravdi“, navodi se u objavi Kancelarije EU na Tviteru.

Incident je prethodno osudila i Ambasada SAD na Kosovu.

Kosovska policija je najpre u utorak ujutro demantovala umešanost policije u ovaj slučaj, a kasnije je  saopštila da je suspendovala četiri policijska službenika za koje se sumnja da su bili umešani, među koojima je jedan koji je možda pucao iz vatrenog oružja.

To je zabrinulo Ambasadu SAD na Kosovu, koja je pozvala na sprovođenje istrage.

„Svi građani moraju verovati u transparentnost službenika za sprovođenje zakona i pravosudnog sektora. Podrška Sjedinjenih Država institucijama vladavine prava unapređuje zajedničku viziju demokratske i multietničke države“, rekao je američki ambasador na Kosovu, Džefri Hovenir.

Po njegovim rečima, „sve osobe odgovorne za ove kriminalne radnje moraju odgovarati“.

Policija Kosova je u saopštenju navela da je u skladu sa zakonskim procedurama, obavestila Policijski inspektorat Kosova i nadležno tužilaštvo radi daljeg krivičnog postupka.

„Policija Kosova će nastaviti da obavlja službene dužnosti u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, obaveštavaće javnost na pravičan i nepristrasan način, bez obzira na to ko je uključen u slučaj i pod kojim okolnostima i neće postupati drugačije, sem u skladu sa zakonima“, dodaje se u njenom saopštenju.

Policija je navela da će blisko sarađivati sa inspektoratom i tužilaštvom, kako bi se utvrdila odgovornost policajaca koji se ne pridržavaju i ne postupaju po najvišim etičkim i profesionalnim standardima.

Poto je saopšteno da su uhapšena četvorica suspendovanih policajaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.