U trendu

Uhapšeni policajci Kosova zbog ranjavanja Srbina kod policijskog punkta

Policijski inspektorat Kosova je pred ponoć objavio da su uhapÅ¡ena četiri pripadnika Policije Kosova koji su prethodno suspendovani zbog ranjavanja vatrenim oruÅŸjem Srbina ne severu Kosova.

Ranije večeras Kancelarija Evropske unije na Kosovu osudila je ranjavanje kosovskog Srbina kod punkta Kosovske policije na mostu Bistrica u opštini Zvečan.

„EU na Kosovu osuđuje bezbednosni incident u kojem je u ponedeljak uveče vatrenim oruÅŸjem ranjen kosovski Srbin u blizini punkta Kosovske policije na mostu Bistrica u opÅ¡tini Zvečan. Sve relevantne pravosudne institucije sada treba da sprovedu brzu i temeljnu istragu i da odgovorne privedu pravdi“, navodi se u objavi Kancelarije EU na Tviteru.

Incident je prethodno osudila i Ambasada SAD na Kosovu.

Kosovska policija je najpre u utorak ujutro demantovala umeÅ¡anost policije u ovaj slučaj, a kasnije je  saopÅ¡tila da je suspendovala četiri policijska sluÅŸbenika za koje se sumnja da su bili umeÅ¡ani, među koojima je jedan koji je moÅŸda pucao iz vatrenog oruÅŸja.

To je zabrinulo Ambasadu SAD na Kosovu, koja je pozvala na sprovođenje istrage.

„Svi građani moraju verovati u transparentnost sluÅŸbenika za sprovođenje zakona i pravosudnog sektora. PodrÅ¡ka Sjedinjenih DrÅŸava institucijama vladavine prava unapređuje zajedničku viziju demokratske i multietničke drÅŸave“, rekao je američki ambasador na Kosovu, DÅŸefri Hovenir.

Po njegovim rečima, „sve osobe odgovorne za ove kriminalne radnje moraju odgovarati“.

Policija Kosova je u saopštenju navela da je u skladu sa zakonskim procedurama, obavestila Policijski inspektorat Kosova i nadleşno tuşilaštvo radi daljeg krivičnog postupka.

„Policija Kosova će nastaviti da obavlja sluÅŸbene duÅŸnosti u skladu sa zakonskim ovlaÅ¡ćenjima, obaveÅ¡tavaće javnost na pravičan i nepristrasan način, bez obzira na to ko je uključen u slučaj i pod kojim okolnostima i neće postupati drugačije, sem u skladu sa zakonima“, dodaje se u njenom saopÅ¡tenju.

Policija je navela da će blisko sarađivati sa inspektoratom i tuÅŸilaÅ¡tvom, kako bi se utvrdila odgovornost policajaca koji se ne pridrÅŸavaju i ne postupaju po najviÅ¡im etičkim i profesionalnim standardima.

Poto je saopšteno da su uhapšena četvorica suspendovanih policajaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.