UOPS: Sa EU i uz pritisak gradjana da primoramo vlast da poštuje Ustav i zakone

Udružena opozicija Srbije (UOPS) poručila je danas da očekuje da sa njom predstavnici Evropske unije, a pre svega uz pritisak gradjana, primoraju vlast da poštuje Ustav Srbije i zakone i omogući slobodu medija.

„Ako to ne bude htela svojom voljom, naše je da pozovemo sve gradjane da ih primoramo“, rekao je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac u obraćanju medijima ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS).

On je kazao da je pobuna demokratsko pravo gradjana „ako su im prava uzurpirana“.

Govoreći o RTS-u, on je istakao da je to servis svih gradjana koji ga plaćaju, umesto što je sada „sredstvo u rukama (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića“.

„U demokratskim državama mediji su četvrti stub vlasti, a ovde savetnica za medije predsednika uredjuje sve medije – sem časnih izuzetaka“, dodao je on.

Dramaturg i potpredsednik Narodne stranke Siniša Kovačević istakao je da RTS i druge televizije sa nacionalnom frekvencijom moraju da budu otvorene za različita mišljenja i da to što govori predstavlja „vapaj i molbu“.

„Teror se trpi do granice pucanja. Kad se pucenje trpila kolektivizuje i pretvori u veliki prasak leti perje. A mi smo ovde da to perje ne bi letelo, a ono će poletiti ukoliko se ovako nastavi“, rekao je Kovačević.

On je upozorio i da nema poštenih izbora bez slobodnih medija.

Psiholog Žarko Trebješanin rekao je da je on nekada bio član Upravnog odbora RTS-a i da u toj medijskoj kući postoje novinari koji žele da svoj posao rade profesionalno, ali da su oni „zarobljeni kao što je u Srbiji istina zarobljena“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.