Vašington ponovo uputio poruku Prištini

Sjedinjene Države su opet zatražile od Kosova da suspenduje takse na uvoz srpskih proizvoda, kako bi se otvorio put dijalogu za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

To je preneo portal Koha.net.

Portal je preneo izjavu neimenovanog visokog američkog zvaničnika datu Glasu Amerike u kojoj se navodi da su SAD „više puta pokretale pitanje o taksama i potrebi da budu suspendovane“.

„Kosovski lideri shvataju ozbiljnost našeg stava i izazove koje takse predstavljaju za bilateralne odnose Sjedinjenih Američkih Država i Kosova“, navodi se u izjavi i dodaje da „Kosovo i Beograd moraju dati prioritet razgovorima i preduzeti teške, ali neophodne korake radi normalizacije odnosa“.

Odluka Prištine iz novembra prošle godine da takse na uvoz robe iz Srbije i BiH poveća na 100 odsto, kao odgovor na, kako je ocenjeno, „agresivan pristup Beograda prema kosovskoj državnosti“, dovela je do prekida dijaloga o normalizaciji odnosa, čiji nastavak Beograd uslovljava ukidanjem taksa.

Pritisak SAD na institucije Kosova, posebno premijera Ramuša Haradinaja, da takse budu suspendovane, sada se povećava.

Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Donalda Trampa – Džon Bolton je o tome razgovarao telefonom sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, premijerom Ramušem Haradinajem i premijerom Albanije Edijem Ramom.

Premijer Ramuš Haradinaj insistira na tome da takse ostanu na snazi do konačnog sporazuma sa Srbijom, dok predsednik Hašim Tači i predsednik Skupštine Kadri Veselji traže da se poslušaju saveznici i da se takse suspenduju na period od 120 dana.

(Beta)

1 komentar
  1. Matorac

    Jedina ozbiljna pretnja bi bila: „Ukinite takse ili ćemo povući priznanje Kosova kao države“.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike