U trendu

Veselinović: Možemo da tužimo one koji ucenjuju radnike zbog SNS mitinga

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, Željko Veselinović, osudio je pritisak na zaposlene, posebno u javnim preduzećima i na radnike zaposlene na određeno vreme, da prisustvuju mitingu Srpske napredne stranke, zakazanom za 26. maj 2023. godine.

„Ako vas šef ili nadređeni tera da potpišete i idete na miting, pokušajte da snimite ili fotografišete taj spisak i dostavite ga nama ili bilo kojoj drugoj opozicionoj organizaciji“, savetovao je Veselinović i najavio da protiv onih koji vrše pritisak mogu biti podnete odgovarajuće krivične prijave.

„Svesni smo da većina prisiljenih da prisustvuju dolazi protiv svoje volje, ucenjeni gubitkom posla. Takvo ponašanje je neustavno i nezakonito, jer krši brojne članove Zakona o radu i Ustava“, naveo je Veselinović u objavi na društvenim mrežama.

On je takođe istakao da zaposleni mogu da iskoriste pravo na bolovanje, ukazavši na to da su interne komisije poslodavaca za proveru bolovanja nezakonite, kao i da zaposleni ne moraju da dozvole ulazak ovakvim komisijama u svoje domove bez sudske naredbe.

„Kao treću opciju, možete iskoristiti priliku da posetite Beograd, prošetate se, obiđete znamenitosti, popijete kafu i na taj način iskažete svoj revolt,“ poručio je Veselinović radnicima koji će doći na miting SNS-a protiv svoje volje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.