Vesić: Izbor gradonačelnika moguć i pre isteka zakonskog roka

Novi gradonačelnik Beograda može biti izabran i pre isteka zakonskog roka od 30 dana po konstituisanju gradske skupštine, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

On je za televiziju „Pink“ rekao da će se posle izbora prvog čoveka Beograda steći uslovi da se biraju svi organi Skupštine grada, presnosi gradska služba za informisanje.

Vesić je podsetio da će na konstitutivnoj sednici gradskog parlamenta, koja je zakazana za 9. maj, biti verifikovani mandati novih odbornika i izabran predsednik Skupštine grada i sekretar.

„Tada će novoizabrani predsednik zakazati sednicu za izbor gradonačelnika i drugih oragana. Najduži rok po zakonu je mesec dana, ali to može da se desi ranije. Od tog trenutka će se steći uslovi da se biraju svi organi Skupštine grada i da grad nastavi da radi“, rekao je Vesić.

Gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine, a kandidat za gradonačelnika predstavlja svoj program i tim koji čine zamenik i članovi Gradskog veća.

Lokalni izbori u Beogradu održani su 4. marta, a na njima je pobedila lista „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“, sa osvojenih 64 odborničkih mandata.

Lista „Dragan Djilas – Beograd odlučuje, ljudi pobedjuju“ imaće 26 odbornika, lista „Aleksandar Šapić – Gradonačelnik“ 12, a koalicija SPS i JS osam odborničkih mesta.

Od 24 liste, koliko ih je učestvovalo na izborima u Beogradu, 20 nije prešlo cenzus.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike