U trendu

Visković: Posle napada na Ukrajinu stav Rusije po pitanju Kosova teško može imati isti …

Profesor fakulteta političkih nauka u penziji i nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković izjavio je da je nakon napada Rusije na Ukrajinu teško verovati da stav Moskve po pitanju Kosova može imati isti kredibilitet kao do sada.

„Bojim se da smo činom agresije Rusije na Ukrajinu došli do situacije da je teško verovati da ruski stav povodom Kosova može imati kredibilitet kao do sada – ako rade isto što mi prebacujemo Zapadu onda njihov glas u UN osim veta ne znači mnogo“, rekao je Visković za N1.

On je ocenio da je situacija u Ukrajini krajnje zabrinjavajuća i da je Srbija dovedena u situaciju da mora da se opredeli.

„Teško da se možemo opredeliti jer onda dovodimo u pitanje vitalne ekonomske interese i političku podršku Srbiji u stavovima oko Kosovo“, naveo je.

Visković kaže da se „mora dobro proceniti koliko nepodrška Srbije Ukrajini može biti opasna“ jer ondam dodao je, Srbija gubi saveznike u EU koji ne priznaju Kosovo.

„Kreatori naše spoljne politike imaju težak zadatak – kako ne naljutiti Ruse, a opet pokazati principijelnost i doslednost o tome da je teritorijalni integritet nepovrediv“, dodaje on.
Visković smatra da Srbija ne može lako osuditi Rusiju, a posebno ne uvoditi neke sankcije.

„Bilo bi loše da se ne iskaže stav koji bi potvrdio pravo da Ukrajina ima svoju suverenost, ako već nismo u stanju da osudimo rusko ponašanje, koje zaslužuje kritiku ili tešku osudu. Bićemo izloženi pritisku, neizjašnjavanje je neka vrsta izjašnjavanja, nije prijatno, mora se progutati žaba, prilično velika – ako je ne progutamo to bi moglo biti fatalno za Srbiju i put u Evropu“, kazao je Visković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.