U trendu

Vlada Kosova: Strategija EU bez jasnoće o evroperspektivi, samo uz pominjanje uslova

Vlada Kosova je večeras ocenila da se u Strategiji Evropske unije za Zapadni Balkan Kosovo „tretira asimetrično“, bez jasnoće o evropskoj budućnosti, uz nabrajanje samo uslova, ali bez „konačne stanice“ za Kosovo, saopštila je Vlada Kosova.

U saopštenju se ističe da Kosovo ima mnoga dostignuća koja je trebalo da budu poznata i prihvaćena od strane Evropske unije kao ozbiljno i suštinsko opredelenje i napredak na evropskom putu.

„Sa novom vladom, Kosovo je brzo i efikasno ostvarilo suštinske prioritete koji su utvrđeni u Agendi evropskih reformi (ERA 2017), čime je ostvarila napredak u ostvarivanju opštih kriterijuma SSP. Vlada Kosova je očekivala da ovaj progres bude dovoljan da se razjasni put koji ima Kosovo, kako bi dobilo status kandidata, onako kako je bilo sa svim zemljama regiona“, kaže se u saopštenju Vlade Kosova i doodaje da su u Strategiji nabrojani kriterijumi koje treba ispuniti, bez isticanja postignutih rezultata.

Takođe se ukazuje da, dok je Kosovo svesno izazova koje ima, od je izuzetnog značaja da i EU ima jasnu politiku u odnosu na Kosovo.

I to „da bi se unapredio (kosovski) proces integracije i da se ne dovedu u opasnost zajednička dostignuća za održivi mir i stabilnost u regionu. To su očekivanja i građana Kosova koji od EU očekuju ravnopravan tretman kao i svi građani Evrope“, kaže se u saopštenju.

Ocenjuje se da 2018. godine treba da bude godina kada će Kosovo radom i opredeljenjem dobiti status kandidata za EU i liberalizaciju viza za svoje građane, saopštila je Vlada Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar