U trendu

Vlada usvojila Pravilnik o podeli besplatnih akcija medijskim radnicima

Vlada Srbije na današnjoj sednici usvojila je Pravilnik o načinu i postupku podele besplatnih akcija zaposlenima u medijima u procesu privatizacije, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu kulture i informisanja.

Po donetom Pravilniku, pravo na upis akcija imaju svi zaposleni čiji mediji ne nađu kupca do 31. oktobra.

Ukoliko ne dođe do privatizacije, izdavač medija je obavezan da donese odluku o izdavanju besplatnih akcija, uz javni poziv koji treba da sadrži datum, vreme, mesto upisa, broj i nominalnu vrednost akcija.

„Zaposleni imaju rok od 15 dana za upis, a nakon toga Agencija za privatizaciju proverava da li neko ne ispunjava uslove“, rekao je Dejan Stojanović iz Ministarstva kulture i informisanja koji je radio na Pravilniku.

Ta provera Agencije za privatizaciju traje 15 dana, posle čega ona donosi rešenje o prenosu besplatnih akcija.

„Akcije se dele srazmerno punim godinama rada“, naglasio je Stojanović.

Pravilnik je trebalo da bude donet još 1. jula, ali se, po rečima Stojanovića, kasnilo jer se čekalo mišljenje resornih ministarstava.

„Slažem se da je moglo je da bude i ranije, ali čekanje mišljenja resornih ministarstava ukočilo je celu stvar“, kazao je on.

Pravilnik bi danas trebalo da bude objavljen na sajtu Ministarstva kulture i informisanja Srbije, a sutra i u Službenom glasniku.

U Agenciji za privatizaciju Beti je rečeno da zaposleni u medijima koji su ranije uzeli besplatne akcije javnih preduzeća, neće moći da dobiju akcije medija u kojima rade.

Izmenama Zakona o javnom informisanju je propisano da mediji čiji je osnivač država ili lokalna samouprava, a takva su 72, moraju biti privatizovani do 31. oktobra ove godine, nakon čega će prestati njihovo finansiranje iz budžeta.

Ukoliko mediji ne budu privatizovani do tog roka, predvidjeno je da vlasništvo bude ponudjeno zaposlenima u tim medijima, a ako oni to ne prihvate, mediji će biti brisani iz registra javnih glasila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.