U trendu

VOICE: U Beočinu lepili Vučićeve plakate i na javna preduzeća

U opštini Beočin predizborni plakati predsedničkog kandidata vladajuće koalicije Aleksandra Vučića bili su lepljeni i na zgradama pojedinih javnih preduzeća, čime je prekršeno nekoliko zakona, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Plakati su lepljeni na zgradu Sportsko-poslovnog centra, kao i na autobuskim stanicama u vlasništvu Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća Novi Sad.

Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija rekao je za VOICE (www.voice.org.rs) da po Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije nije dozvoljeno korišćenje javnih resursa u cilju promocije političkih stranaka i subjekata, dok Zakon o javnim preduzećima zabranjuje svaku upotrebu javnih preduzeća u svim aktivnostima vezanim za političke stranke i izborne kampanje.

Šef pravnog tima Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Pavle Dimitrijević rekao je da su javna preduzeća u slučaju samoinicijativnog ustupanja dobara ili usluga političkim partijama ili kandidatima, zakonski dužna da to rade samo pod jednakim uslovima za sve političke stranke ili kandidate, ali da se u slučaju Beočina o tome definitivno ne radi.

„U pogledu lepljenja plakata na zgradu javnog preduzeća postoji sumnja da je došlo do povrede još jednog propisa, a to je nedozvoljeno lepljenje promotivnog materijala na površinama koje nisu predvidjene za takvu namenu, što je regulisano lokalnim, komunalnim propisima i najčešće povlači za sobom novčanu kaznu“, naveo je Dimitrijević.

Osim ova dva slučaja kršenja zakona, postoji i sumnja da je došlo do još jedne zloupotrebe, jer je na zvaničnoj prezentaciji opštine Beočin objavljena fotografija predsednika te opštine Mitra Milinkovića, na kojoj se vide obeležja SNS-a kao i fotografija Aleksandra Vučića, predsednika te stranke i Vlade Srbije.

„Što se tiče fotografije iz kancelarije predsednika opštine, nisam siguran da li je reč o zloupotrebi. Zakoni u Srbiji ne uredjuju pitanje postavljanja fotografije državnih zvaničnika u službene prostorije. Što se stranačkih simbola tiče, primetio sam ih samo na maloj fotografiji, zakačenoj na zastavicu, to je simbol SNS-a“, rekao je Minić.

U Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, medjuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu nisu želeli da govore o ovoj temi, uz obrazloženje pokrajinskog sekretara Ognjena Bjelića „da je previše zauzet“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.