U trendu

Vučić ne očekuje ništa od medjunarodne zajednice

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da ništa ne očekuje od medjunarodne zajednice u vezi sa zahtevom za reviziju presude Medjunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije, koju je podneo član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

„Ne očekujem ništa od medjunarodne zajednice“, rekao je Vučić posle sastanka u Beogradu s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsedavajućim Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem.

Vučić je izrazio nadu da se neće naći razlozi da se opet kritikuju Srbi.

On je rekao da su očuvanje mira i stabilnosti cilj Srbije u odnosima sa BiH i da će Srbija uvek poštovati integritet BiH. „Sačuvaćemo mir i stabilnost, garantovaćemo bezbednost gradjanima Srbije i Srpske… Srbija istinski i iskreno želi mir, a ne svadju i sukobe sa svojim komšijama“, rekao je on.

„Cilj Srbije u odnosima sa BiH je očuvanje mira i stabilnosti, sve preko toga je dobro ako uspemo“, rekao je Vučić i pozvao Bošnjake da ulože isto onoliko truda energije kao i Srbija u očuvanje mira i stabilnosti.

Vučić je rekao da da je za Srbiju najvažnije kada će stvarno početi razgovori s Bošnjacima.

„Srbija ni na koji način nije doprinela podnošenju tužbe za reviziju od strane nekih organa BiH. Dvadesetidve godine su prošle od Dejtonskog sporazuma“, rekao je Vučić i dodao da je „očigledno da neki ljudi žive u prošlosti“ i da su odnosi sa BiH vraćeni unazad.

Podnošenje zahteva za reviziju presude najavio je bošnjački član Predsedištva BiH Bakir Izetbegović, ali se s tim ne slažu hrvatski i srpski član Predsedništva.

Medjunarodni sud pravde je 26. februara 2007. presudio da Srbija ne može biti smatrana odgovornom za genocid počinjen u Srebrenici od strane snaga RS, ali da je prekršila Konvenciju o genocidu time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spreči genocid, a potom nije kaznila niti predala počinioce Haškom tribunalu. Rok za podnošenje zahteva za reviziju presude je 10 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.