U trendu

Vučić: Poštovaćemo sporazum o pravosudju ali neka nam ne drže predavanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će sprovodjenje sporazuma o pravosudju na Kosovu, odnosno uključivanju srpskih sudija u kosovsko pravosudje, biti obavljeno u petak ili u ponedeljak, jer je Srbija pouzdan partner. 

Komentarišući izjave iz Evropske unije, koja je navela da žali zbog nesprovodjenja sporazuma o pravosudju na Kosovu, Vučić je rekao da je Srbija na to „već naučila“. 

„Neki kasne u formiranju Zajednice srpskih opština četiri godine i šest meseci, od aprila 2013. godine ako se ne varam. I ne pada im na pamet da urade to, i imaju podršku od mnogih iz sveta… Bolje da me ne vuku za jezik“, rekao je Vučić.

On je dodao da će to uskoro biti obavljeno jer Srbija nikoga ne obmanjuje i pouzdan je partner.

„A i jedni i drugi neka razmisle da li to mogu da kažu. Srbija će da ispuni šta je obećala. A oni drugima neka drže predavanja“, rekao je Vučić. 

Portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič izjavila je u utorak da EU žali zbog nesprovodjenja sporazuma o pravosudju na Kosovu i da očekuje da se poštuje utvrdjeni rok o uključivanju srpskog sudskog osoblja u kosovsko pravosudje.

Ona je podsetila da su takav dogovor postigli predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači krajem avgusta i naglasila da će to „doprineti poštovanju vladavine zakona na Kosovu i posebno na području Mitrovice“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.