U trendu

Vučić sa Hanom: Nisam optimista oko Kosova, ali moramo da pregovaramo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije optimista kada je u pitanju ishod dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, jer mnogo toga ne zavisi od Srbije, ali i ponovio da ti razgovori moraju da se nastave kako bi se sačuvali mir i stabilnost čitavog regiona. 

Nakon susreta sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom u Beogradu, on je rekao da nije samo fraza kada uporno ponavlja da je od izuzetnog značaja da se očuvaju mir i stabilnost u odnosima sa Prištinom i da je on spreman da razgovara s predstavnicima kosovskih Albanaca „i tri puta dnevno ako treba“. 

„Da li sam optimista ili ne? Jasno je da nismo u lakoj situaciji i da ne žele svi kompromis. Ali naš posao je da težimo dogovoru i da pokušavamo da ga nadjemo. Bolje je da deset godina pregovaramo nego da jedan sat ratujemo. Mi ćemo sve uložiti da se postigne kompromis, ali Srbiju niko neće moći da ponižava i sruši bez obzira na to što se nekome činilo da je to moguće“, rekao je Vučić. 

On je dodao da je s Hanom razgovarao i o drugim pitanjima od značaja za Srbiju i region, o odnosima Beograda i Prištine, ali i o tome kako da se popravi situacija u oblasti vladavine prava. 

„Potpuno sam saglasan sa onim što je govorio komesar Han, posebno u oblasti vladavine prava, i uveren sam da ćemo tu uspeti da postignemo napredak do narednog izveštaja“, rekao je Vučić. 

Govoreći o nastavku evropskih integracija, Vučić je rekao da se nada da će Srbija uz podršku EU umeti da pronadje najbolji izlaz, jer je Srbiji mesto u Evropi, iako ostaje da se pre toga reši pitanje Kosova. 

On je rekao da Srbija sprovodi reforme zbog sebe, a ne zbog Unije, i izrazio nadu da će i zemlje Evrope prevladati probleme sa kojima se trenutno suočavaju kako bi integracioni proces mogao da bude nastavljen. 

Predsednik je zahvalio Hanu na posvećenosti i racionalnom pristupu rešavanju problema u regionu i onih vezanih za Srbiju. 

Govoreći o ekonomskim reformama, Vučić je rekao da je Srbija u prva tri meseca ostvarila rast BDP od 4,6 odsto, što je najviše u regionu, i da očekuje da će do kraja godine rast iznositi izmedju 3,8 i 4,1 odsto, što bi bio odličan rezultat koji niko nije očekivao. 

„Već treću godinu imamo suficit u budžetu, što nije mala stvar, i do kraja godine nivo javnog duga biće manji od 50 odsto BDP-a. Kada sam postao premijer javni dug je bio 79 odsto i zahvalan sam gradjanima što su razumeli kako se kasa može puniti i prazniti i da možemo da se pružamo samo onoliko koliko zaradimo“, rekao je Vučić i zahvalio EU na tome što se stalno uvećava trgovinska razmena i što je sve više investitora iz tih zemalja. 

Govoreći o Sporazumu o sprovodjenju akcionog IPA programa koji su potpisali šef delegacije EU Sem Fabrici i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, Vučić je rekao da se radi o podršci nešto većoj od 41 milion evra koja će se koristiti za sektor pravde i podršku nastavku integracija. 

On je dodao da je ukupna pomoć za ovu godinu oko 138 miliona evra i da postoje naznake da će biti povećana u narednom periodu, a da Srbija želi da koristi sve prednosti koje ima kao zemlja kandidat za članstvo u EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.