Vučković (DS) protiv bojkota parlamenta, demokrate bez ambicije da se povrate

Poslanica Demokratske stranke (DS) Nataša Vučković izjavila je da se ona protivi ideji bojkota parlamenta i da se sa jenjavanjem protesta postavilo i pitanje njegove dalje svrhe.

„Protiv bojkota sam. Dopuštam da je možda, u jeku protesta, bojkot parlamenta doprineo stvaranju nekog sinergijskog efekta. Ipak, uverena sam da bi poruke gradjanskog protesta bile prenete mnogo većem broju gradjana da smo ih mi, poslanici opozicije, prenosili i sa skupštinske govornice, koja se obavezno javno direktno prenosi, što je tekovina opozicione borbe iz 90-ih koju smo uporno branili. Sa jenjavanjem protesta postavilo se pitanje svrhe daljeg bojkota“, izjavila je ona u intervjuu za nedeljnik Novi magazin.

Nataša Vučković je rekla da joj od početka nije bilo razumljivo zašto nisu odmah postavljeni zahtevi opozicije za uvodjenje demokratskog reda i uspostavljanje stvarne političke rasprave u skupštini koji bi bili usmereni na ukidanje hitnog postupka osim u opravdanim slučajevima, ukidanje prakse objedinjavanja više zakona u jednu tačku dnevnog reda i ukidanje prakse poslanika većine da zloupotrebljavaju pravo na podnošenje amandmana da bi obespravili opoziciju.

Govoreći o mogućnosti bojkota narednih parlamentarnih izbora, poslanica DS je navela da deluje da ne postoji konsenzus u tom pogledu.

„Zabrinjavajući su glasovi koji pozivaju na ometanje izbora. Bilo bi korisno da se opozicione stranke spremaju za izbore, da organizuju kontrolore… To su poslovi koji traže vreme, znanje i veliku energiju. Ukoliko ih ne počnete na vreme, možda će posle biti kasno. Iskustvo dva bojkota tokom 90-ih uči nas da bojkot nije politika ili bar da je pogrešna politika – smanjen je bio uticaj demokratskih proevropskih stranaka, a uvećan uticaj nedemokratskih populističkih i nacionalističkih stranaka. Kome bi sličan ishod bio u interesu?“, rekla je ona.

Komentarišući ranije najavljeno ujedinjenje DS sa Socijaldemokratskom strankom i Zajedno za Srbiju, poslanica DS je rekla da bi bilo dobro da se skupština ujedinjenja održi što pre, u septembru ako je moguće.

„Postojanje više struja uvek je bila snaga DS, pluralizam je vrlina, a ne mana. Mene više brine utisak, sve se nadam da je pogrešan, da je stranka izgubila ambiciju da se podigne na svoje ranije visine“, navela je ona.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike