U trendu

Vuk Jeremić: Vučić i Djilas se uzajamno pomažu

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Djilas pomogao predsedniku Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandru Vučiću, tako što je posle izbora održanih 3. aprila „razbio jedinstvo opozicije“ i time otklonio svaku opasnost od eventualnog prelaska cenzusa liste Borisa Tadića „Ajmo ljudi“ na ponovljenim izborima u Beogradu.

„Vučić je Djilasu pomogao tako što mu je pozivom na ‘kanabe’ omogućio da se, uprkos izbornom fijasku, od strane jednog dela medija i javnosti i dalje tretira kao lider opozicije“, rekao je Jeremić u intervjuu za list „Nova“.

Kako je saopšteno iz Narodne stranke, Jeremić je naveo da su Vučić i Djilas jedan drugom „nedvosmisleno pružili podršku u prevazilaženju izbornog mamurluka, obojica nezadovoljni postignutim rezultatima“.

„Kakav legitimitet imaju Vučić i Djilas da se van institucija dogovaraju o budućnosti Beograda – ponavljanju izbora, na primer – osim na osnovu činjenice da njihove dve stranke zajedno imaju većinu odborničkih mandata u skupštini grada? Kada objedinite snage da biste nešto postigli, ili doneli neku odluku, to se u politici zove koalicija. Da li će ona ostati tehnička ili će biti podignuta na viši nivo, pokazaće vreme“, rekao je Jeremić.

Upitan o Djilasovoj izjavi da bi bilo poštenije da je Narodna stranka rekla sve što ju je tištilo kada je pravljena koalicija i da na izbore nije izašla u toj koaliciji, Jeremić je odgovorio da se tada nije moglo pretpostaviti da će Djilas nastupiti „toliko autokratski“.

„Predsednički kandidat je brutalno nametnut u januaru, a vodjenje kampanje, pogotovo u finišu, u potpunosti preuzeo SSP. Djilas je, na primer, samostalno odlučio da snimi svoje reklame za televiziju, kao i da on bude taj koji predstavlja koaliciju na RTS-u, suprotno dogovoru da Marinika Tepić i Miroslav Aleksić budu vodeća lica kampanje“, rekao je Jeremić.

Ocenio je da su takvi potezi Djilasa republičku listu na kraju koštali najmanje nekoliko procenata.

Jeremić je naveo da je samostalni odlazak Djilasa kod Vučića, uprkos otvorenom protivljenju ogromne većine partnera iz opozicije, i to pre nego što su glasovi u Beogradu prebrojani, bila kap koja je prelila čašu.

„Takva privatizacija procesa odlučivanja, preziranje demokratije i zaobilaženje institucija, nisu bitno različiti od politike koju personifikuje Aleksandar Vučić“, rekao je Jeremić.

Na pitanje da li bi Narodna stranka u samostalnom nastupu na izborima mogla da osvoji 12 mandata, koliko će imati u republičkom parlamentu posle izbora održanih 3. aprila, Jeremić je odgovorio da „naravno hoće“ i dodao da je Narodna stranka dala mnogo više nego što je dobila u koaliciji Ujedinjeni za pobedu Srbije.

„Imamo najrazvijeniju terensku infrastrukturu i najviše prepoznatljivih lica od svih opozicionih stranka. Uz to, pokazali smo zrelost i spremnost da radi ostvarenja zajedničkih viših ciljeva podnesemo žrtvu. I što je najvažnije, za razliku od većine drugih u srpskoj politici, pokazali smo da držimo reč“, rekao je Jeremić.

Jeremić je na konstataciju da istraživači javnog mnenja Narodnoj stranci ne daju velike šanse da predje cenzus u samostalnom nastupu na izborima u Beogradu uzvratio pitanjem“da li se misli na lažirana istraživanja koje je više od godinu dana sistematski plasirao Djilas, sa ciljem da SSP u javnosti nametne kao dominantnu opozicionu stranku“.

„Ta istraživanja su predviđala će naša koalicija na republici ići na preko 25 odsto, a da je drugi krug predsedničkih izbora nadohvat ruke. Narodna stranka se izmerila na lokalnim izborima u Negotinu, gde smo potpuno sami uzeli 13 odsto. Na mestima gde smo ovaj put nastupili sa lokalnim partnerima, odvojeno od SSP, takođe smo završili sa više glasova od njih – u Boru 17,5 odsto a u Bajinoj Bašti 19 odsto. Više verujem ostvarenim rezultatima nego istraživanjima“, zaključio je Jeremić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar