YIHR traži da ministarstvo objavi radni status Rajka Kozline, osudjenog za ratne zločine

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) pozvala je danas Ministarstvo odbrane da u najkraćem roku objavi radni status Rajka Kozline u Vojsci Srbije (VS), osudjenog za ratni zločin u selu Trnje na Kosovu i da mu se hitno oduzme čin podoficira ukoliko ga i dalje ima.

Ta organizacija od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Ministarstva pravde zatražila je da utvrde odgovornost za bekstvo osudjenog ratnog zločinca, za kojim je Viši sud raspisao poternicu.

„Ministarstvo odbrane, MUP kao i Ministarstvo pravde su dužni da rasvetle okolnosti pod kojima je Kozlina ostao zaposlen u VS odnosno zašto nije na izvršenju kazne zatvora“, navodi se u saopštenju.

YIHR u saopštenju dodaje da je osudjenom mesto u zatvoru, a ne u institucijama koje su odgovorne da kazne počinioce i izraze poštovanje za žrtve ratnih zločina.

„Prema informacijama koje je 7. novembra ove godine objavio Radio Slobodna Evropa (RSE), Kozlina je i nakon pravosnažne presude ostao zaposlen u VS što proizilazi iz odgovora koji je RSE dobio od Višeg suda u Beogradu“, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.