U trendu

Zadušnice na Kosovu: Obijena crkva, novo skrnavljenje spomenika

Nepoznate osobe obile su crkvu 40 Sevastijskih mučenika u Drajkovcu kod Štrpca iz koje su ukrali za sada neutvrđeni novčani iznos, preneo je portal Kossev.

Kossev se poziva na navode komandira policijske stanice u tom mestu, Dragana Ivanovića.

On je za portal rekao da su ulazna vrata crkve obijena u noći između 31. oktobra i 1. novembra.

Ambasador Kosnet pozdravio zakazivanje ročišta za slučaj ratnih veterana

CIK Kosova počinje brojanje preostalih glasova iz dijaspore
„Osumnjičeni su nakon obijanja ulaznih vrata crkve novac uzeli sa ikona. Nikakva druga šteta nije pričinjena“, naveo je komandir policijske stanice u Štrpcu i dodao da je istraga u toku.

Mitrovske zadušnice obeležene su i u drugim sredinama gde su to bezbednosni uslovi dozvolili i gde još ima Srba, a organizovano autobusima posetili su i groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice i naišli na novo skrnavljenje i uništavanje spomenika.

Na tom groblju, gde su do 1999. godine sahranjivani pravoslavci i katolici, uništeno je i oskrnavljeno više od 80 odsto spomenika i odnete su sve bronzane biste i metalne ograde.

Obnovljena je samo kapela na groblju, koja je bila zapaljena, ali ona je zaključana jer se na tom groblju ne vrše sahrane prvoslavaca, dok za katolike to pravilo ne važi i njihove grobove niko ne dira.

Mnogi su posmrtne ostake svojih najmilijih preneli na groblje u selo Rudare gde se od 1999. obavljaju sahrane, ali i u Centralnu Srbiju gde su se srpske porodice odselile.

Zadušnice su obeležene i na centralnom Kosovu i u selima gde još uvek ima Srba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.