Zagorka Dolovac izabrana za treći mandat

Dosadašnji republički javni tužilac Zagorka Dolovac izabrana je treći put na tu funkciju tako da će, zaključno sa ovim mandatom, ona biti javni tužilac 18 godina.

Za Zagorku Dolovac glasalo je 168 od 171 prisutnog poslanika, dok troje nije glasalo.

Obrazlažući predlog da Dolovac još šest godina obavlja funkciju republičkog javnog tužioca, ministarka pravde Maja Popović rekla je juče da se Dolovac u toku mandata zalagala za povećanje broja tužilaca i starala da javna tužilaštva budu adekvatno opremljena.

Ona je dodala da je Dolovac kao prioritet rada odredila odlučnu borbu protiv kriminala, a posebno teških i savremenih oblika, povećanje efikasnosti krivičnog gonjenja kroz tužilačku istragu, sporazuma o priznanju krivice i oportunitet i jačanje medjunarodne saradnje.

„Zalagala se za dosledno sprovodjenje osnovnih principa u radu javnih tužilaštava u vidu primene načela samostalnosti, nepristrasnosti, profesionalnosti, odgovornosti, te je preduzimala i mere za uspostavljanje i unapredjenje rada disciplinskih organa Etičkog odbora i poverenika za samostalnost Državnog veća tužilaca“, rekla je ministarka.

Skupštini je danas predata peticija sa 27.343 potpisa podrške zahtevu da Zagorka Dolovac ne bude izabrana na još jedan mandat, a predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović izjavio je ispred zgrade parlamenta, da je Dolovac bila „sluga i prethodne političke garniture“, navodeći da se pokazalo da poslanici najproblematičnije odluke donose tokom leta po hitnom postupku kao što se i sada dešava.

Pored izbora Dolovac, poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o sudijama, kao i dopune Zakona o Visokom savetu sudstva.

Izglasan je i Zakon o popisu poljoprivrede 2023, Zakona o utvrdjivanju finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti, a potvrdjen je i Finansijski ugovor COVID-19 podrške Vladi Srbije od Evropske investicione banke.

Potvrdjen je Memorandum o razumevanju sa Italijom o zapošljavanju članova porodica diplomatskog, konzularnog i administrativno-tehničkog osoblja.

Izabrano je devetoro od 13 predloženih predsednika sudova, a nije izabran predsednik suda u Prokuplju, Pančevu, Zrenjaninu i Rumi, čije je predloge osporila poslanica Jelena Žarić Kovačević.

Za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) izabran je Božidar Zečević za kojeg je glasalo 164 od 172 poslanika.

Glasanjem je skupština završila deveto vanredno zasedanje, a deseto je zakazano za sredu 28. jul 2021. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.