U trendu

Zajedno za Srbiju: Ko je odgovoran za neustavni Zakon o vodama

Stranka Zajedno za Srbiju (ZZS) upitala je danas ko je odgovoran za neustavni predlog Zakona o vodama koji je ranije usvojila Skupština, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić zbog neustavnosti vratio parlamentu na ponovno odlučivanje.

„Ko je kriv što je ministar podneo neustavni nacrt zakona Vladi? Ko je kriv što je Vlada usvojila neustavni predlog zakona? Ko je kriv što su skupštinski odbori podržali neustavni predlog zakona? Ko je kriv što su poslaničke grupe vladajuće većine, sa bulumentom savetnika i profesora prava, izglasale neustavni zakon“, upitala je ZZS u saopštenju.

Ističe se da bi „vojska nesposobnih ljudi koje izdržavaju poreski obveznici“ bili „saučesnici u bezakonju i bezobrazluku“ da se javnost nije pobunila a posledice po reke bi bile katastrofalne.

Dodaje se da neusvajanje zakona ne oslobadja odgovornosti ni predstavnike Vlade ni skupštinske većine za to što su donosili protivustavne odluke.

„Premijerka (Ana Brnabić) je otišla i korak dalje izjavljujući da je ‘veći problem to što nadležni nisu uspeli dovoljno da obrazlože šta se i zbog čega menja’, čime je potvrdila da bi Zakon o vodama, za koji su priznali da nije u skladu sa Ustavnom, danas bio na snazi da gradjani nisu pokrenuli akciju samoodbrane“, navodi ZZS.

Javnost u Srbiji pobunila se zbog izmena Zakona o vodama koji je usvojila Skupština, a kojima bi bilo moguće da se vodno zemljište daje u zakup neposrednom pogodbom „za plutajuće objekte koji su postavljeni na vodnom zemljištu na teritoriji Grada Beograda do dana stupanja na snagu tog zakona“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.