Zatvorena sednica radi zaštite svedoka na sudjenju Stanišiću i Simatoviću

Na ponovljenom sudjenju bivšim zvaničnicima Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, optuženim za zločine u Hrvatskoj i BiH, danas je na zatvorenoj sednici iskaz dao novi svedok optužbe.

Zatvorena sednica najviši je nivo zaštite identiteta svedoka pred medjunarodnim sudskim Mehanizmom, pravnim naslednikom Haškog tribunala, koji sudi Stanišiću i Simatoviću.

Na tviter nalogu Mehanizma jutros je objavljeno da je pseudonim pod kojim svedok daje iskaz RFJ-107.

Na kratkom otvorenom delu zasedanja, iz reči predsedavajućeg sudije Bartona Hola (Burton Hall) moglo se zaključiti da svedok nije u sudnici u Hagu već da svedoči preko video veze.

Sudjenje Stanišiću i Simatoviću biće nastavljeno sutra. Prvooptuženi Stanišić proces prati iz Beograda, gde je na privremenoj slobodi na koju ga je raspravno veće pustilo zbog bolesti.

Juče je iza zatvorenih vrata svedočio zaštićeni svedok RFJ-108.

Javnosti je ostalo nedostupno o čemu su današnji i jučerašnji svedok svedočili.

Pre njih, od početka ponovljenog procesa, 13. juna, na javnim sednicama su protiv Stanišića i Simatovića svedočili: RFJ-153, Radoslav Maksić, Džon Vilson (John Wilson), RFJ-072, Vlado Vuković, RFJ-066, Marko Miljanić, Luka Brkić i još jedan zaštićeni svedok.

Svi su svedočili o ulozi Stanišića i Simatovića u formiranju, naoružavanju i zapovedanju srpskim snagama u samoproglašenoj SAO Krajini, kao i zločinima koje su te formacije počinile nad hrvatskim civilima, 1991-92.

Od nastavka sudjenja posle letnje pauze u radu suda, 22. avgusta, tužioci su se usredsredili na napad JNA i srpskih snaga na selo Škabrnja u Kninskoj Krajini, u novembru 1991.

Po svedoku Miljaniću, koji je bio komandant hrvatske odbrane sela, srpske snage su tokom napada ubile 75 Hrvata, pretežno civila.

Po optužnici, ta zlodela počinile su formacije pod kontrolom SDB Srbije, odnosno Stanišića i Simatovića.

Bivšeg šefa SDB Srbije Stanišića (66) i njegovog pomoćnika Simatovića (67) optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. U četiri tačke optuženi su za zločine protiv čovečnosti, a po petoj za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovodjenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana sa velikih delova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije. Na čelu zločinačkog udruženja bio je, po tužiocima, tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Posle prvog sudjenja, koje je, nakon jednog neuspelog pokušaja, počelo 2009., prvostepeno veće Haškog tribunala oslobodilo je, 29. maja 2013., Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice.

Medjutim, apelaciono veće Tribunala usvojilo je, 15. decembra 2015, ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobadjajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

Ponovljeni proces Stanišiću i Simatoviću poslednji je u kojem će sudije utvrdjivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Pred Haškim tribunalom nijedan državni funkcioner Srbije nije bio osudjen za ta zlodela.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike