U trendu

Završeno saslušanje, Haradinaju zabranjeno da govori

U Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu završeno je saslušanje premijera privremenih prištinskih institucija u ostavci Ramuša Haradinaja.

On je novinarima ispred zgrade tužilaštva rekao da je na saslsusanje pozvan kao osumnjičeni i da mu je tužilaštvo savetovalo da ne govori o toku ispitivanja.

„Ispunio sam zakonsku obavezu kao osumnjičeni. Dobio sam pravni savet da ne odgovaram za ono što su me pitali. To su zakonske procedure koje ne skrivaju nešto od javnosti, ali kako mi zakon ne dozvoljava … ”, rekao je Haradinaj, dodavši da još uvek ne zna „svoju ulogu“ u vezi sa onim zbog čega je pozvan kao osumnjičeni, preneo je prištinski Zeri.

Haradinaj se u tužilaštvu zadržao oko sat vremena.

Novinari nisu mogli da prisustvuju ispitivanju , niti da uđu u zgradu tužilaštva, jer je istraga zatvorena za javnost.

Nije poznato za koje se zločine sumnjiči jer tužilaštvo odbija da saopšti informacije o tome, naglašavajući da istraga nije javna.

Bivši predsednik Kosova Jakup Krašnići, stigao je u zgradu Specijalizovanog tužilaštva 20-ak minuta pre Haradijanja, a kako prenosi prištinska Zeri njegovo saslušanje je završeno.

Kosovo. pres prenosi da Krasnići nije rekao da li ga je Specijalno tužilaštvo pozvalo kao svedoka ili osumnjičenog, ne navodi ni da li je Krasnićijevo saslušanje u tom sudu završeno ili će biti nastavljeno I sutra.

Inače, saslušanja Specijalnog suda po pravilu traju dva do tri dana, a tok saslušanja, odnosno pitanja Suda I odgovori osumnjičenih ili svedoka ostaju iza zatvorenih vrata.

Specijalizovno tužilaštvo kojim od septembra prošle godine rukovodi američki tužilac Džek Smit nadležno je za istraživanje ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metojiji od 1998. do 2000. godine.

Prema Zakonu o Specijalizovanim većima i Specijalizovnom tužilaštvu, prilikom ispitivanja, Haradinaj će najpre biti upoznat sa svojim pravima, među kojima je i pravo da ne iznosi odbranu – da se brani ćutanjem, ali ukoliko odluči da odbranu iznese to može da traje dan, dva u zavisnosti od toga šta ima da kaže.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.