U trendu

Zdrava Srbija: Nema slobodnih izbora dok su mediji pod kontrolom jedne stranke

Predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović podržao je danas stav Pokreta Dveri da je oslobodjenje medija od kontrole jedne stranke i njenog lidera osnovni preduslov za fer i demokratske izbore. 

Pokret Dveri prethodnih dana uputio je opozicionim strankama predlog zajedničkih zahteva za oslobadjanje medija u Srbiji i pozvao opoziciju na zajedničku borbu za slobodne izbore.

Dveri su predložile da jedan od zahteva budu obavezne televizijske debate izmedju vlasti i opozicije svako veče tokom radne nedelje na javnim medijskim servisima Radio-televizije Srbije i Vojvodine, ostavke svih članova REM-a i izbor novog sastava tog tela. 

Takodje su zatražili ukidanje nacionalne frekvencije TV Pink jer oni smatraju da je reč o partijskoj televiziji Srpske napredne stranke, zatim gostovanje predstavnika opozicije u Beogradu na TV Studio B i formiranje Nadzornog odbora parlamenta za praćenje sprovodjenja i zaštitu pravilnosti izbornog procesa. 

Zdrava Srbija je podržala te zahteve i dopunila ih inicijativom da u televizijskim debatama predstavnici opozicije i vlasti imaju podjednako vreme za izlaganje, zatim su predložili da se utvrdi zakonska odgovornost članova REM-a ukoliko ne sankcionišu nepoštovanje Zakona o javnom informisanju i medijima, kao i to da svi mediji koje su privatizovali ljudi bliski SNS omoguće da se čuje i glas opozicije na lokalnom nivou. 

Ta stranka je, takodje, zatražila da u rad Nadzornog odbora parlamenta budu uključeni predstavnici opozicije, srazmerno broju poslanika u Skupštini Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.