U trendu

Zeri: Haradinaj ima plan kako da se reši pitanje demarkacije granice sa Crnom Gorom

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ima plan kako da se reši pitanje demarkacije  granice sa Crnom Gorom koji će predstaviti premijeru Crne Gore Dušku Markoviću tokom njegove posete Kosovu 6. februara, piše danas prištinski dnevnik Zeri.

„Kosovska strana je optimista da će ovaj plan podržati i crnogorska strana. On predvidja mogućnost ponovljenih pregovora o razgraničenju kako bi se ispunio kriterijum EU o ratifikaciji sporazuma o granici izmedju dve zemlje“, kazao je neimenovani izvor dnevnika.

Na ovaj način bi se kasnije mogla raspravljati sva pitanja koja su bila sporna za Kosovo.

Izvor iz Vlade Kosova nije dao detalje kakav će biti predlog.

U prištinskim medijima je ranije bilo nagoveštaja da će Haradinaj tražiti od Markovića zajedničku izjavu u kojoj bi se naglasila spremnost obe strane da se pitanje demarkacije može ponovo otvoriti uz obostranu saglasnost ukoliko bude novih pravnih argumenata koji bi dokazali da u sadašnjem sporazumu ima grešaka i nepreciznosti.

Predstavnici Crne Gore, premijer Marković i ministar spoljnih poslova Srdjan Darmanović, su nekoliko puta do sada izjavljivali da je pitanje demarkacije za njih završeno i da je sporazum ratifikovan u Skupštini Crne Gore.

Iako se predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji od pre nove godine nalazi u Skupštini Kosova, prema poslednjim informacijama, neće biti stavljen u dnevni red Skupštine pre posete crnogorskog premijera Markovića.

Ratifikaciji sporazuma se protive poslaničke grupe Samoopredelenja i Alijanse za budućnost Kosova premijera Haradinaja.

Za ratifikaciji neće glasati ni poslanici Srpske liste koji ocenjuju da bi glasanje za ratifikaciju sporazuma de fakto značilo priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar