U trendu

Žetva pšenice u Srbiji pri kraju, rod bolji nego 2020. godine

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je danas da je žetva pšenice u Srbiji pri kraju jer je požnjeveno 80 odsto, a prinosi su od tri do osam tona po hektaru.

„Vreme nam ide na ruku i može da se radi i do sada je požnjeveno 80 odsto površina, a prinos je neujednačen, od tri do osam i više tona“, rekao je Jakšić za Betu.

Dodao je da je prinos bolji nego prošle godine, ali da je prosečan rod još teško utvrditi dok se ne završi žetva.

Jakšić je rekao da će se na kraju žetve znati da li je prosečan rod nadmašio pet tona po hektaru.

On je rekao da su visoke temperature „spžile“ zrno, ali da je kvalitet u proseku bolji nego prošle godine.

Prinos ječma je, prema njegovim rečima bolji nego 2020. godine, a rod uljane repice je „odličan“ i iznosi od 3,5 do osam tona.

„Poljoprivrednicima bi odgovarala cena pšenice od 25 dinara, sada je od 21 do 23 dinara, ali mlinari pritiskaju otkupljivače da ih smanje“, rekao je Jakšić.

Stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran rekao je da će ovogodišnji rod pšenice sa prelaznim zalihama iznositi oko tri miliona tona i da je za domaće potrebe dovoljno 1,5 miliona, a da će ostatak moći da se izveze.

„Prinos pšenice je ove godine od četiri tone pa do deset na njivama gde su primenjene pune agrotehničke mere, a to zanči da je zemljište pripremljeno za setvu i nadjubreno“, rekao je Prostran.

Poljoprivrednici ove godine, prema njegovim rečima, neće imati troškova oko sušenja pšenice jer su je visoke temperature osušile i može da se vozi direktno u silose.

Dodao je da je dobro što je porasla cena pšenice u odnosu na prošlu godinu jer će to pobuditi interes poljoprivrednika da je seju.

„Pšenica mora da se seje iz više razloga, zbog plodoreda, čišćenja zemljišta od korova, a traži i najmanja ulaganja“, rekao je Prostran.

Apelovao je na poljoprivrednike da što više ratarskih kultura poseju u jesen jer su klimatske promene učinile da prolećna setva bude neizvesna i rizična za rod.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.