U trendu

Zločini nemaju nacionalnost

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim LJajić izjavio je danas da je Skupština Kosova usvojila amandmane na Ustav i Zakon o Specijalnom sudu pod velikim međunarodnim pritiskom i da to nije izraz raspoloženja niti te skupštine, niti javnosti na Kosovu.

Ljajić je novinarima na otvaranju kongresa turskih proizvođača i distributera lekova i kozmetike u Beogradu kazao da je to veoma važan iskorak ka suočavanju sa prošlošću u regionu, ali da konačnog procesa pomirenja neće biti ukoliko se svi ne suoče sa zločinima koji su činjeni na prostoru bivše Jugoslavije.

Prema njegovim rečima, Haški tribunal ali niti jedan drugi sud nije osporio da je tih zločina bilo.

„Nažalost, nije bilo postupaka koji su vođeni u tom pogledu. Verujem da će ovaj sud nadomestiti ono što je propušteno u nekom prethodnom periodu i da će svi odgovarati i biti procesuirani imenom i prezimenom. Zločini nemaju nacionalnost“, naglasio je LJajić.

On je dodao da Vlada Srbije očekuje da se usvoji i konačna odluka o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK.

Prema LJajićevim rečima, veoma je važno i da se pokrenuti procesi završe jer, kako je dodao, svega dva odsto od pokrenutih postupaka Haškog tribunala je do sada dovedeno do neke presude, dok su ostali završeni manje ili više neuspešno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.