Žofre: Moraju se ispuniti svi ciljevi na evropskom putu, ne sme se ići prečicama

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre izjavio je danas da se na putu evrointegracija ne sme ići prečicama, već da se moraju preduzeti svi koraci „kako bi se zadovoljili svi zahtevi i ostvarili svi ciljevi“.

„Mislim da u Srbiji i u čitavom regionu postoji solidna većina gradjana koji žele da udju u Uniju, naročito mladi. I to je poruka koju mi vidimo. Mislimo da je važno da se to neguje. Naravno, postoji i frustriranost, jer proces zaista dugo traje i složen je. Ne smemo da idemo prečicama, moramo da preduzmemo sve korake kako bi se zadovoljili svi zahtevi i ostvarili svi ciljevi“, rekao je Žofre za RTS.

Otvaranje Klastera 4, istakao je, pozitivan je signal i za Srbiju i za čitav Zapadni Balkan.

„Poruka glasi da ako sprovedete reforme kao što je učinila Srbija, tada EU odgovara i dolazi do napretka u pregovorima“, rekao je Žofre.

Šef Delegacije EU ponovio je i da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu te da se moraju sprovesti svi raniji sporazumi.

„Obe strane moraju da sprovedu što su se ranije dogovorile, uključujući i Zajednicu srpskih opština i na to se moramo fokusirati“, rekao je ambasador EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)