U trendu

Zoran Pašalić potpisao Memorandum o razumevanju sa grčkim kolegom

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić je sa grčkim kolegom Andreasom Potakisom potpisao Memorandum o razumevanju koji predvidja dalje jačanje prijateljskih odnosa i uzajamne saradnje izmedju dve institucije u oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda.

Kako je saopšteno iz institucije Zaštitnika gradjana, ovaj dokument predvidja stvaranje uslova za saradnju u oblasti postupanja po pritužbama, razmenu iskustava, najboljih praksi i informacija, pružanje uzajamne pomoći u promociji i zaštiti ljudskih prava, kao i organizovanje zajedničkih konferencija, projekata i programa.

Potpisani Memorandum je do sada šesti po redu, budući da je slične sporazume Zaštitnik već potpisao sa ombudsmanima Bugarske, Turske, Rumunije, Slovačke i Rusije.

Prethodno potpisanim sporazumima predvidjena je uzajmna saradnja u oblasti zaštite prava i sloboda srpskih državljana koji žive ili rade u nekoj od tih zemalja i obratno, njihovih državljana u Srbiji.

„O tim pitanjima sam razgovarao i sa koleginicom iz Rusije Tatjanom Moskalkovom sa kojom sam postigao dogovor, izmedju ostalog, i oko efikasnijeg rada po pritužbama u oblasti zaštite prava naših gradjana, radnih i porodičnih odnosa, kao i bržeg ostvarivalja prava lica lišenih slobode“, izjavio je Pašalić i dodao da je važan nedavno potpisan Memorandum sa ruskim ombudsmanom jer „upravo u Rusiji radi i živi veliki broj gradjana Srbije“.

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić sa saradnicima boravi u poseti Ombudsmanu Grčke u Atini, gde se povodom 20 godina postojanja te institucije održava dvodnevna konferencija „Država i društvo – Izazovi u oblasti prava i sloboda“.

Na konferenciji izmedju učestvuju i ombudsmanka EU, ombudsmani iz regiona, predstavnici medjunarodnih organizacija, kao i državnih organa Grčke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.