U trendu

Zorana Mihajlović: Svaki medjunarodni sporazum ima jasnu proceduru po kojoj se usvaja

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Nacrt sporazuma Vlade Srbije i Vlade SAD o saradnji u oblasti infrastrukture radni dokument koji bi, ako bude zaključen, otvorio prostor da se i američke kompanije uključe u izgradnju infrastrukture u Srbiji, kao što već rade kompanije iz Rusije i Kine.

Reagujući na navode predsednika Srpske radiklane stranke Vojislava Šešelja da je hitno treba izbaciti iz Vlade Srbije jer je bez znanja ostalih članova uputila ambasadi SAD u Beogradu nacrt medjuvladinog sporazuma o saradnji u infrastrukturi, Zorana Mihajlović je kazala da svaki medjunarodni sporazum ima jasnu proceduru po kojoj se usvaja, i prolazi ratifikaciju u Skupštini Srbije, a da je logično da radne verzije budu razmenjene izmedju strana koje razgovaraju o zaključivanju sporazuma.

„Srbija već ima slične sporazume i sa Kinom, Rusijom, Turskom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Na osnovu ovih sporazuma, realizujemo najveće projekte kao što su modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, rekonstrukcija barske pruge ili izgradnja auto-puta na Koridoru 11 ka Crnoj Gori. Tim investicijama uposlili smo i domaće kompanije koje imaju značajan udeo u izvođenju radova na zajedničkim projektima“, kazala je Zorana Mihajlović.

Kao primer, ministarka je navela da su „Ruske železnice“ modernizovale više od 200 kilometara pruga u Srbiji, kineske kompanije grade gotovo 100 kilometara auto-puta na Koridoru 11, a Azerbejdžanci su izgradili 40 kilometara najmodernijeg auto-puta kroz Šumadiju.

„Želimo i sa drugim zemljama da imamo takve sporazume jer želimo nove investicije. Trenutno pregovaramo i sa SAD o takvom sporazumu jer danas nijedna američka kompanija ne radi na infrastrukturnim projektima u Srbiji“, navela je Zorana Mihajlović, a preneo njen kabinet.

Šešelj je kazao da to što je taj „naizgled običan sporazum“ „tajno dostavljen“ ambasadi SAD, „govori da su u pitanju mutni poslovi“.

„Ministarka namerava da Amerikancima u ruke preda monopol na daljoj izgradnji infrasturkuktnih objekata u Srbiji“, kazao je Šešelj na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.