Zvaničnici EU: Beograd može odustati od napora za povlačenje priznavanja Kosova

Vlasti u Beogradu bi bile spremne da prestanu s naporima da države koje su priznale nezavisnost Kosova povuku takvu odluku, ako bi se „stvorili atmosfera i uslovi za nastavak dijaloga s Prištinom“ što znači i povlačenje blokade Prištine na uvoz robe iz Srbije – rekli su novinarima diplomatski zvaničnici EU u Briselu.

Izvori upućeni u pripreme odlaska posrednika EU Miroslava Lajčaka u Beograd i Prištinu, agenciji Beta su potvrdili da se pritom ima u vidu izjava predsednika Aleksandra Vučića da će Srbija „stati s kampanjom promene stava zemalja o priznanju Kosova“, ako Priština prestane da traži prijem u medjunarodne organizacije.

Lajčak namerava da uskoro poseti Beograd i Prištinu da bi pripremio obnovu dijaloga – možda već u junu.

Zvaničnici u Briselu prenose očekivanja da se do konačnog sporazuma o „normalizaciji odnosa Srbija-Kosovo dodje pre u roku od nekoliko meseci, a nikako da se to oduži još godinama“.

EU, kako je predočeno, računa kao i dosad na saradnju Vašingtona radi nalaženja trajnog rešenja za odnose Beograd-Priština.

Ali, taj dijalog mora voditi EU, dok većina članica Unije – iako SAD imaju drugačije mišljenje – ne smatra da se to može ostvariti razmenom teritorija i promenom granica, jer bi to moglo da izazove nestabilnost u regionu.

Nastavak pregovora Beograda i Prištine će uslediti u Briselu i biti usredsredjen poglavito na sprovodjenje dosad postignutih dogovora i postizanje konačnog medjunarodno prihvatljivog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbija-Kosovo.

Visoki predstavnik EU, Žozep Borel, nedavno je u razgovoru s novinarima sa Zapadnog Balkana, rekao Agenciji Beta da sprovodjenje dosad postignutih dogovora znači i uvažavanje i primenu Briselskog sporazuma Beograd-Priština, na koji je potpis stavio i predstavnik EU, a za sprovodjenje je takodje jamčio NATO.

Predsednik Vučić je izjavio da Beograd „nema primedbe na razgovore koje smo imali u EU, kao i na razgovore sa (američkim izaslanikom za dijalog Ričardom) Grenelom“.

Zvaničnici u Briselu su naveli da je Vučić izrazio spremnost za obnovu dijaloga čim se za to stvore uslovi.

Ali, evropske diplomate ukazuju na to da je situacija unutar vlasti u Prištini nejasna i da je Lajčak od novog premijera Avdulaha Hotija koji je na dužnost stupio danas, zatražio da imenuje glavnog pregovarača za razgovore s Beogradom.

Diplomate u sedištu Unije navode da su ambasadori većine članica EU ovih dana Lajčaku predočili da se protive promeni granica kao elementu dijaloga i mogućeg sporazuma Beograd-Priština, „a nijedna članica EU se za to nije izričito založila“.

Odnosi unutar ključnih činilaca vlasti u Prištini su i dalje nedovoljno jasni, a predsednik Kosova, Hašim Tači, odbija dijalog s Beograd uz posredovanje EU i Lajčaka jer smatra da samo posredovanje Vašingtona može doneti sporazum.

Izvori u Briselu kažu da su Lajčak i Grenel u medjuvremenu bili u kontaktu i naglasili da Evropska unija ne želi dva uporedna dijaloga i nadmetanje s Vašingtonom: „to za EU nije prilika za slikanje pred kamerama, nisu pred nama izbori, a jedino hoćemo da se postigne ozbiljan, održiv sporazum… a jedino je EU u stanju da Beogradu i Prištini ponudi evropsku perspektivu“.

Predsednik Vučić je izjavio da očekuje velike pritiske za rešavanje kosovskog problema, da „za Srbiju neće biti lako“ i da zato posle izbora 21. juna Srbija mora dobiti snažnu vladu, jer će u tom procesu „i Srbija morati da se pita“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.