U trendu

Zvaničnik SAD 1. maja u Skoplju, Ivanov ponovio da ne da mandat Zaevu

Visoki funkcioner američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji će 1. maja doći u Skoplje da sa makedonskim političarima razgovara o formiranju nove vlade i evroatlantskim integracijama.

Prema najavi iz Ambasade SAD u Makedoniji, zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Ji će se sresti sa liderima političkih stranaka, dok se nezvanično saznaje da se neće sastati sa makedonskim predsednikom Djordjem Ivanovim.

„Hojt Ji dolazi da se vidi i razgovara sa političkim liderima u vezi sa statusom za formiranje vladem bilateralnim odnosima i reformama potrebnim za evroatlantske integracije“, saopštila je američka ambasada.

Prethodno je, 7. marta, Hojt Ji makedonskim političarima, uključujući i šefa države, poručio da „naprave sve što je neophodno da se uskoro formira vlada bez daljeg odlaganja“, odnosno da parlamentarna već na saglasno Ustavu formira vladu.  

„Nadamo se da će makedonski predsednik omogućiti većini u parlamentu da što brže formira vladu. Makedoniji je potrebna vlada koja mora da produži reforme“, rekao je tada  Hojt Ji.

Pojedinačni najača stranka u parlamentu VMRO-DPMNE  Nikole Gruevskog, koja ima 51 poslanika, poslednjih sedmica blokira rad Sobranja kako novoformirana parlamentarna većina od 67 poslanika, koju predvodi SDSM, ne bi mogla da izabere predsednika parlamenta i novu vladu.

Istovremeno predsednik Makedonije Djordje Ivanov za kojeg se smatra da je pod uticajem Gruevskog odbija od 1. Marta da dodeli mandat za formiranje vlade lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu, koji je sa albanskim partijama formirao parlamentarnu većinu.

Ivanov je danas ponovio da Zaevu neće dati mandat, jer smatra da je ucenjen da prihvati takozvanu tiransku platformu koja je, kako kaže, na štetu Makedonije, što su Zaev i albanski političari više puta odbacili kao neistinu.

„Većina je obezbedjena ucenom da bude prihvaćena platform partija Albanaca u Makedoniji koja je donesena u Tirani, u kabinetu premijera Albanije. To je saglasno našem ustavu i zakonima dovodjenje Makedonije u podredjeno stanje i zavisnost od druge države“, rekao je Ivanov za madjarsku televiziju MTVA.

Stranka koja predvodi novu parlamentarnu većinu SDSM je danas ponovila da „ne razume blokadu Sobranja, koju sprovode poslanici VMRO DPMNE, predsedavajući Trajko Veljanovski i predsednik Makedonije Djordje Ivanov, blokira celu državu i ostavlja prostor da se relizuju scenarija Nikole Gruevskog za etničke provokacije“.  

„Sve se to radi zbog straha Gruevskog i rukovodstva VMRO DPMNE za suočavanje sa odgovornosti za teški kriminal poslednjih 10 godina tokom kojih su bili na vlasti“, ističe SDSM.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.