U trendu

Abazović:Slučaj Možura u fokusu Saveta

PODGORICA – Slučaj vetroelektrane Možura je u fokusu interesovanja Nacionalnog saveta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, rekao je potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

Abazović je to rekao gostujući u emisiji malteške NET TV, saopšteno je iz vlade.

Zajedno sa Abazovićem gost u emisiji bio je i ministar finansija iz senke na Malti Mario de Marko.

„Jedan od glavnih ciljeva nove vlade je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, koja je najveći problem u crnoj Gori“, rekao je Abazović.

Rekao je da je rešenje slučaja „Možura“ od velikog značaja za Crnu Goru i Maltu.

„Nacionalni savet za borbu protiv korupcije na visokom nivou kao jedan od prioriteta stavio je istragu i rešavanje ovog slučaja i uskoro će započeti razgovor sa nadležnim organima na Malti u vezi ovog slučaja“, kazao je Abazović.

On je, kako se navodi, rekao i da bi dobra saradnja između Malte i Crne Gore trebalo da bude primer kako dve zemlje zajedničkim snagama treba da rade na rešavanju problema, u ovom slučaju afere „Možura“, koja predstavlja jedan od najzapaženijih primera u Evropi kada je u pitanju korupcija i zloupotreba službenog položaja.

I Evropska komisija, kako je ranije saopšteno, očekuje da Crna Gora provede “kredibilnu, nezavisnu i efikasnu” istragu u vezi sa navodnom korupcijom u slučaju vetroparka Možura“.

Optužbe za korupciju su navodno bile i predmet istrage ubijene malteške novinarke Dafne Galicija.

Sin ubijene novinarke tvrdi da se ona u istraživanju fokusirala na tada crnogorskog premijera, a sada predsednika Mila Đukanovića

Sin ubijene malteške novinarke, koji je i sam istraživački novinar, rekao je nedavno u intervjuu za Vijesti da su predmet istraživanja njegove majke bili i tadašnji premijer i aktuelni predsednik Crne Gore Milo Đukanović i i njegov malteški kolega Jozef Muscat, kao i njihove veze sa vladajućom elitom u Azerbejdžanu.

Novinarka je ubijena 2017. godine bombom postavljenom ispod njenog automobila.

Vetroelektranu Možura, snage 46 MW i drugu po veličini u Crnoj Gori, izgradio je konzorcijum kompanije Enemalta sa Malte i kineske firme Shanghai Electric Power, a u rad je puštena u novembru 2019. godine. Investicija je bila vredna 90 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar