U trendu

Advokati optuženih za „27. april“ kažnjeni sa po 1.000 evra

SKOPLJE – Dok u makedonskom parlamentu traje debata o promeni ustava u skladu sa Prespanskim sporazumom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, a premijer Zoran Zaev nudi opoziciji pomirenje i amnestiju za optužene za nasilje u Sobranju, aprila prošle godine, sudsko veće kaznilo je sa po 1.000 evra odbranu optuženih i udaljilo ih sa današnjeg ročista.

Odluku o kažnjavanju odbrane optuženih pripadnika i simpatizera najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE donelo je sudsko veće predvođeno sudijom Dobrilom Kačarskom, preneli su makedonski mediji.

Advokati su kažnjeni zbog reagovanja na uslove pod kojima je održan pretres.

Današnji pretres je održan bez javnosti, iza zatvorenih verata radi, kako je saopšteno, mogućeg ugrožavanja bezbednosti zaštićenog svedoka C1.

Advokat Elenko Milanov je pre napuštanja sudnice zatražio dozvolu za snimanje iskaza zaštićenog svedoka, ali mu to nije dozvoljeno.

Odbrana se zbog toga pobunila, a onda je usledila kažna i odstranjivanje iz sudnice.

Sudija Kačarska je tražila da se takva odluka i zapisnički konstatuje.

Pošto je javnost danas bila isključena sa ročista nije poznato kada će suđenje optuženima za „27. april“ biti nastavljeno.

Inače, za izazivanje nereda u Sobranju, 27. aprila prošle godine, optužene su ukupno 33 osobe, od kojih je 31 osoba optužena za terorističku pretnju i rušenje ustavnog poretka, a dve za podsticanje.

Među optuženima je više poslanika, zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova i radnika skupštinskog obezbeđenja, ali i javnih radnika i umetnika.

Oni su ranije rekli Sudu da su razumeli optužnice, ali da se ne osećaju krivim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.