U trendu

Advokati traže oslobađujuće presude za Mandića, Milić..

PODGORICA – Na sednici Veća u Apelacinom sudu Crne Gore danas je pročitana žalba advokata Miroja Jovanovića i Dražena Medojevića, kojom traže oslobađanje od optužbi okrivljenih lidera DF-a Andrije Mandića, Mihaila Čađenovića i Branke Milić, koji su prvostepenom presudom osuđeni u slučaju “državni udar”.

Advokati su alterantivno predložili da se ukine prvostepena osuđujuća presuda Višeg suda u Podgorici, i da se predmet vrati Višem sudu i da se sudi pred potpuno novim većem, ili da Apelacioni sud održi sednicu veća i oslobodi ih od optužbe, prenele su podgoričke Vijesti.

„Ne postoji ni jedan dokaz da su okrivljeni počinili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije“, navodi se u žalbi koju je pročitala sudija izvestilac Seka Piletić.

U žalbi je odbrana navela brojne primedbe, da je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje i da su počinjene bitne povrede odredaba Zakonika o krivičnom postupku.

Na početku sednice, predsednik veća sudija Zoran Smolović je rekao da je sud doneo rešenje kojim je odbijen zahtev advokata Miroja Jovanovića za izuzeće sudija Milenke Seke Žižić i Seke Piletić, jer je podnet radi odugovlačenja postupka.

Sudija je dodao da na ovo rešenje nije dozvoljena žalba.

Advokat Jovanović je juče rekao da u spisima predmeta postoji dokaz, a što je podgorički Viši sud propustio da utvrdi, da su u januaru 2016. komunikaciju sa telefonskim brojevima koji počinju sa 447…, navodno imali i Vesna Medenica, sudije Apelacionog suda Seka Piletić, Milenka Žižić i sudija Višeg suda Suzana Mugoša.

„U spisima predmeta postoji fajl u kojem piše da su komunikaciju sa brojevima koji počinju sa 447 imali i Medenica, Piletić, Žižić i Mugoša. Među listinzima iz Crne Gore koji su objedinjeno pročitani 2018. na ročištu u Višem sudu, između ostalog nalazi se i folder u kojem se nalazi navodna komunikacija sa brojevima koji počinju sa 447, a koji su u predmetu inkriminirani, jer je SDT tvrdio da oni pripadaju agentima GRU-a.

Sa tim inkriminiranim brojevima navodno su, kako piše u spisu predmeta, komunikaciju imale i sudije Piletić, Žižić, Mugoša i Vesna Medenica, kazao je Jovanović.

Prema navodima prvostepene presude u predmetu „državni udar“, cilj kriminalne organizacije, koji su formirali ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, bio je sprečavanje Crne Gore da pristupi NATO alijansi Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na po pet godina zatvora, zbog članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016.

Cilj kriminalne organizacije, koju su stvorili ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, planirala je da na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016., pomoću Demokratskog fronta, sukobe se sa crnogorskom policijom i nasilno zauzmu Skupštinu Crne Gore, i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.